Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αρνητικές ειδήσεις δεν πτόησαν τη Wall

Κέρδη στη Wall κόντρα στα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία, την αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Κέρδη στη Wall κόντρα στα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία, την αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πέμπτη διαδοχική φορά σε διάστημα μόλις 9 μηνών προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά, δεν κατάφερε να καθηλώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Financial Network, Brian Gendreau, “Η Κίνα αποτελεί πλέον τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και κάθε ενέργεια περιορισμού της εγχώριας ρευστότητας προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές."

Επιπλέον, η χθεσινή υποβάθμιση σε “Junk” της πορτογαλικής οικονομίας από τη Moody’s επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών για την κρίση χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης PMI Ιουνίου για τον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε στο 53,3 έναντι 54,6 τον προηγούμενο μήνα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μέτρηση άνω του 50 σημαίνει διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία απασχόλησης του Ιουνίου που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, σημαντικές απώλειες έως και 3% σημειώνει η μετοχή της Bank of America λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης καθώς αναφορές στον τύπο κάνουν λόγο για μια μικρή ομάδα επενδυτών που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες δικαστικές περιπέτειες την τράπεζα καθώς ο συμβιβασμός των 8,5 δισ. δολ. που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν την βρίσκει σύμφωνη.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,2% στα 96,71 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2%, σε υψηλό δύο εβδομάδων, στα 1.530 δολ. /oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 2,6% στα 1,36 δολάρια ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,9% στα 26,83 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 12.626,02 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,10% στις 1.339,23 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,29% στις 2.834,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά 0,35% στις 6.002,92 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,11% στις 7.431,19 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,44% στις 3.961,34 μονάδες.

Παράλληλα με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα χρηματιστήρια στην Ιβηρική, με το Πορτογαλικό δείκτη PSI να σημειώνει βουτιά 3% και τον Ισπανικό δείκτη IBEX με πτώση 1,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v