Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πορτογαλία δίχασε τη Wall Street

Oι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση σε "Junk" της πορτογαλικής οικονομίας από τη Moody’s, οδήγησαν σε απώλειες Dow και S&P. Άνοδος για Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Oι ανησυχίες για την κρίση χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης μετά την υποβάθμιση σε "Junk" της πορτογαλικής οικονομίας από τη Moody’s, οδήγησαν σε απώλειες Dow και S&P. Άνοδος για Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι αμφιβολίες για την επιτυχία του γαλλικού σχεδίου αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους σε συνδυασμό με την απρόσμενη σημερινή «επιθετική» υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας (σε Junk) από τη Moody’s, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall, με μόνο τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώνει οριακά κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody’s στην έκθεσή της  επισημαίνει ότι η οικονομία της Ιβηρικής  ίσως χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να βγει σύντομα στις αγορές.

Ωστόσο λίγο πριν την υποβάθμιση της Πορτογαλικής οικονομίας, η Wall είχε καταφέρει να επιστρέψει σε θετικό έδαφος με αφορμή την αισθητή μεν αλλά μικρότερη της αναμενόμενης βελτίωση των στοιχείων εργοστασιακών παραγγελιών τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές παραγγελίες ανέκαμψαν 0,8% το Μάιο έναντι προβλέψεων για άνοδο έως και 1% από τους αναλυτές.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan Funds, David Kelly, «Την προηγούμενη εβδομάδα οι δείκτες στη Wall κατέγραψαν την καλύτερη απόδοση των τελευταίων δύο ετών με τον S&P να κερδίζει 5,6%, σβήνοντας ουσιαστικά το 70% των απωλειών της διόρθωσης που ουσιαστικά ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα στα 96,83 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ξανάπιασε το ψυχολογικό επίπεδο των 1.500 δολ. σημειώνοντας άνοδο 2,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντική άνοδο 7% σημείωσε ο τίτλος της Netflix καθώς η διοίκηση γνωστοποίησε ότι σύντομα θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε 43 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Επιπλέον, οι μετοχές της ανταγωνίστριας εταιρίας της Google, κινεζικής Baidu, σημείωσε άνοδο 1,3%, μετά την ανακοίνωση για συμφωνία συνεργασίας με την Microsoft.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,7% στα 1,42 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,9% στα 26,61 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,10% στις 12.569,87 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,13% στις 1.337,88 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,35% στις 2.825,77 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με κέρδη 0,11% στις 6.024,03 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε 0,05% στις 7.439,44 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 3.979 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v