Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου για Dow

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall στη τελευταία μέρα εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Πτώση στο Q2 για S&P και Nasdaq.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall στη τελευταία μέρα εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Πτώση 0,4% στο Q2 για S&P και 0,3% για Nasdaq. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, η ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης στην περιφέρεια του Σικάγο σε συνδυασμό με την έστω περιορισμένη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Themis Trading, Joseph Saluzzi, “Μετά από μια σειρά «φτωχών» οικονομικών στοιχείων τους τελευταίους μήνες, η απροσδόκητη άνοδος της μεταποίησης, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για αναλυτές και επενδυτές.»

Παράλληλα η ψήφιση του εφαρμοστικού προγράμματος μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο στήριξε περαιτέρω το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές αποφεύχθηκε η χρεοκοπία μιας οικονομίας της Ευρωζώνης που ενδεχομένως θα προκαλούσε ισχυρές πιέσεις όχι μόνο στις ευρωπαϊκές αλλά και στις οικονομίες παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει και ο β’ γύρος επαναγοράς ομολόγων της Fed, γεγονός ωστόσο που δεν φάνηκε να πτοεί τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών καθώς και οι τρεις δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κινήθηκαν ανοδικά άνω του 1%.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντικά κέρδη καταγράφει λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης η μετοχή της Google μετά την υπογραφή συμφωνίας διαφήμισης με τον κολοσσό ζυθοποιίας, Heineken.

Άλμα 6% και για την μετοχή της First Solar (επιχείρηση φωτοβολταικών) μετά την ανακοίνωση παροχής εγγυήσεων από την κυβέρνηση ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 0,5% στα 1.503 δολ./oz (σταθερά πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.500 δολ.) ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,35% στα 95,12 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 4,5% στα 1,41 δολάρια ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,9% στα 26,77 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,25% στις 12.414,34 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,01% στις 1.320,64 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,21% στις 2.773,52 μονάδες.

Αντλώντας αισιοδοξία από τις θετικές εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης με τις ελληνικές ψηφοφορίες και την συμφωνία «εθελοντών» για μετακύλιση ελληνικών ομολόγων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 απεκόμισε τα μεγαλύτερα διήμερα κέρδη επτά μηνών, αλλά έκλεισε το τρίμηνο με απώλειες 1,2%. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,37% υψηλότερα στις 5.936 μονάδες, ο DAX 1,13% στις 7.376 μονάδες, ενώ ο CAC 1,48% στις 3.982 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v