Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαική κρίση διχάζει τη Wall

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ, διατηρούν σε αρνητικό πρόσημο Dow και Nasdaq. Οριακά κέρδη για S&P. Απώλειες στις ευρωαγορές. Kέρδη 1,2% στο Μιλάνο.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο στις ΗΠΑ, διατηρούν σε αρνητικό πρόσημο Dow και Nasdaq. Οριακά κέρδη για S&P. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρέους που φαίνεται να απειλεί και ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Cabot Money Management, Rob Lutts, “H αγορά ανησυχεί (δικαιολογημένα) και παράλληλα προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία των χωρών μελών της Ευρωζώνης σκοπεύει να διαχειριστεί την κρίση χρέους που πλέον απειλεί τις αγορές παγκοσμίως.»

Αρνητικό αντίκτυπο, στην αγορά προκάλεσε και η νέα αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα 50,2 δισ. δολάρια έναντι 44 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο διπλασιασμός στην κερδοφορία που ανακοίνωσε η Alcoa στο δεύτερο τρίμηνο δεν καταφέρνει προς ώρας να αντιστρέψει την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών στη Wall. Άλλωστε τα καθαρά κέρδη του ομίλου μπορεί να διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ωστόσο τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν κατώτερα των αναμενόμενων από τους αναλυτές.

Αντίστοιχα η μετοχή της News Corp ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση από την διοίκηση, προγράμματος επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 96,48 δολ. ανά βαρέλι και παράλληλα η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά 0,4% στα 1.554 δολ./oz.

Στη Wall o δείκτης Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,05% στις 12.506 μονάδες, ο S&P με άνοδο 0,03% στις 1.220 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 0,4% στις 2.792 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα ευνοϊκά αποτελέσματα της δημοπρασίας βραχυπρόθεσμων εκδόσεων του ιταλικού δημοσίου περιόρισαν τις αρχικά ισχυρές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με πτώση 1,02% στις 5.868,96 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,78% στις 7.174,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,94% στις 3.771,89 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης MIB (Ιταλία) ενισχύθηκε 1,18% στις 18.510 μονάδες, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX υποχώρησε 0,69% στις 9.603 μονάδες ενώ στη Πορτογαλία ο δείκτης PSI έκλεισε με κέρδη 0,94% στις 6.909 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v