Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τρόμαξε τη Wall

Οι κίνδυνος μετάστασης της κρίσης χρέους και στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Κίνα, οδήγησαν σε απώλειες τους δείκτες της Wall. "Βουτιά" στον ευρωπαϊκό νότο.

Οι κίνδυνος μετάστασης της κρίσης χρέους και στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Κίνα, οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τους δείκτες της Wall. "Βουτιά" στον ευρωπαϊκό νότο.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους για άλλη μια φορά βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων και στη Wall Street καθώς οι αποδόσεις που απαιτούν πλέον οι επενδυτές προκειμένου να κατέχουν ισπανικά και ιταλικά ομόλογα έπιασαν υψηλό προ εποχής υιοθέτησης του ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Nordea Bank, Niels From, «οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας δείχνουν πλέον ευάλωτες και όσο περνάει ο καιρός, τόσο οι αγορές θα εστιάζουν πάνω τους».

Επιπλέον, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του δείκτη τιμών στην Κίνα τον Ιούνιο, σε υψηλό τριών ετών, προκαλεί νέες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται πλέον έντονα στην εγχώρια αγορά είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσουν την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να υιοθετήσει νέα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας.

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το αμερικανικό δημόσιο να υποχρεωθεί σύντομα σε παύσει πληρωμών καθώς περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Obama, Δημοκρατικών και Ρεπουπλικανών, όσον αφορά την αύξηση των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι επενδυτές στη Wall, πέρα από τις συζητήσεις για το χρέος, έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου που θα ανακοινωθούν σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης. Πρώτη αποτελέσματα θα ανακοινώσει η εισηγμένη στη Wall, Alcoa.

Απώλειες για όλους τους τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones και συγκεκριμένα λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, οι μετοχές των Hewlett-Packard Co, J.P. Morgan Chase & Co. και Bank of America Corp υποχωρούν σχεδόν 3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό 5 ημερών, με πτώση 1,4% στα 94,89 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.548 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 6,9% στα 1,21 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,3% στα 25,79 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,2% στις 12.505,76 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,81% στις 1.319,81 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2% στις 2.802,62 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 1,03% στις 5.929,16 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 2,33% στις 7.230,25 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,71% στις 3.807,51.

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου.

Συγκεκριμένα, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 3,96% στις 18.295,2 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX με απώλειες 2,69% στις 9.670,6 μονάδες και στη Πορτογαλία ο PSI έκλεισε με πτώση 4,28% στις 6.844,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v