Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη "κοκκινίζει" τη Wall Street

Ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία καθώς και η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Κίνα, πιέζουν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. "Βουτιά" στις αγορές του ευρωπαικού νότου, με το Μιλάνο στο -3,96%.

Ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία καθώς και η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Κίνα τον Ιούνιο, πιέζουν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. "Βουτιά" στον ευρωπαικό νότο.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους για άλλη μια φορά βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων και στη Wall Street καθώς οι αποδόσεις που απαιτούν πλέον οι επενδυτές προκειμένου να κατέχουν ισπανικά και ιταλικά ομόλογα έπιασαν υψηλό προ εποχής , υιοθέτησης του ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Nordea Bank, Niels From, «οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας δείχνουν πλέον ευάλωτες και όσο περνάει ο καιρός, τόσο οι αγορές θα εστιάζουν πάνω τους». 

Επιπλέον, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του δείκτη τιμών στην Κίνα τον Ιούνιο προκαλεί νέες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται πλέον έντονα στη χώρα είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσουν την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε νέα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας.

Παράλληλα, στο ζήτημα της αύξησης του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, συνεχώς και περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Obama, Δημοκρατικών και Ρεπουπλικανών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που καταστούν άκαρπες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών τότε το αμερικανικό δημόσιο θα υποχρεωθεί σε παύση πληρωμών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,4% στα 94,89 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,4% στα 1.548 δολ./oz.

Στη Wall, ο Dow σημειώνει απώλειες 1,15% στις 12.512 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,6% στις 1.322 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χαμηλότερα 1,75% στις 2.808 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 5.929,16 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 2,33% στις 7.230,25 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,71% στις 3.807,51.

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου.

Συγκεκριμένα, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB υποχώρησε 3,96% στις 18.295,2 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX με απώλειες 2,69% στις 9.670,6 μονάδες και στη Πορτογαλία ο PSI έκλεισε με πτώση 4,28% στις 6.844,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v