Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση χρέους & τα stress tests έπληξαν τη Wall

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall με αφορμή την κρίση χρέους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και την έντονη αμφισβήτηση των stress tests. Πάνω από τα 1.600 δολ. ο χρυσός. Πτώση στις ευρωαγορές, με βουτιά 3% στο Μιλάνο.

Απώλειες στη Wall με αφορμή την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ και την έντονη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών stress tests. Τραπεζικές πιέσεις στους δείκτες. Πάνω από τα 1,600 δολ. ο χρυσός.

Οι έντονες πλέον ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους τόσο σε Ευρώπη όσο  και στις ΗΠΑ έδωσαν τα ηνία στους πωλητές για ακόμη μια συνεδρίαση.

Το κύμα ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκε έως και το μέσο της συνεδρίασης ενίσχυσε και η προειδοποίηση της Fitch ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για την αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας.

Ωστόσο οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ εμμένουν στις θέσεις τους παρά τις εκκλήσεις Obama για συμφωνία, μπρος στον κίνδυνο στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο.

Παράλληλα και στο ευρωπαϊκό μέτωπο, αναλυτές και επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι παρά τις εντεινόμενες πιέσεις στις αγορές Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας (ακόμα και Γαλλίας), οι ευρωπαίοι ηγέτες για άλλη μια φορά θα αναλωθούν σε ευχολόγια στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Επιπλέον έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για την ορθότητα των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές το λεγόμενο δυσμενές σενάριο δεν ήταν όσο δυσμενές επιβάλλουν πλέον τα νέα δεδομένα στις αγορές.

Ισχυρές απώλειες για τους τραπεζικούς τίτλους στη Wall με την Bank of America να υποχωρεί 2,5%, τη Citigroup 2% και την Wells Fargo 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η ανασφάλεια που εκδηλώνεται πλέον έντονη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ώθησε υψηλότερα την τιμή του χρυσού, σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.605 δολ. ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε εκ νέου 1,3% στα 96 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 1,4% στο 1,20 δολάριο και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,5% στα 25,96 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,76% στις 12.385,16 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,81% στις 1.304,9 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,89% στις 2.765,11 μονάδες.

Νέες απώλειες στα ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν από τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 1,55% στις 5.751,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 1,55% στις 7.107,92 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,04% στις 3.605,71 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τα χρηματιστήρια στον ευρωπαϊκό νότο με το δείκτη MIB του Μιλάνου να σημειώνει «βουτιά» 3,06% στις 17.885,7 μονάδες και ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη με πτώση 1,44% στις 9.347.8 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα και στους ευρωπαικούς τραπεζικούς τίτλους με τη Banco Comercial Portugues να ολοκληρώνει τις συναλλαγές της με απώλειες 7%, tη Royal Bank of Scotland με 3% και tη Deutsche Bank με πτώση 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v