Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πτώση αγορών, ρεκόρ χρυσού λόγω χρέους

Τα futures Wall υποχωρούν και χρυσός-φράγκο εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ. Στείρες παραμένουν οι προσπάθειες αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και αποτροπής μερικής χρεοκοπίας. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, στενά περιθώρια.

ΗΠΑ: Πτώση αγορών, ρεκόρ χρυσού λόγω χρέους
Τα futures της Wall Street υποχωρούν αισθητά και ο χρυσός εκτινάσσεται σε νέο ρεκόρ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και το Κογκρέσο αδυνατούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα απεγκλωβίσει την αύξηση του ορίου του χρέους, χωρίς την οποία η Αμερική κινδυνεύει να κηρύξει μερική χρεοκοπία.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι αγορές futures προοιωνίζονται πτώση 0,8% για τον Dow Jones Industrial Average στο άνοιγμα της αγοράς και 0,7% για τον Standard & Poor’s. Μάλιστα οι ενδεικνυόμενες απώλειες στην Wall Street είναι υψηλότερες από των ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που έχει να συμβεί πολλούς μήνες, κατά τους οποίους η Ευρώπη πλήττεται από την κρίση χρεών.

Το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού κινείται σε νέο ονομαστικό επίπεδο ρεκόρ στα 1.624 δολάρια ανά ουγκιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται 2,1% έναντι του δολαρίου στο επίπεδο ρεκόρ των 80,21, καθώς το νόμισμα ευνοείται επίσης από την αναζήτηση «καταφυγίων» από μέρους των επενδυτών.

Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Obama και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου στο σαββατοκύριακο για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του αμερικανικού χρέους κατέληξαν άκαρπες.

Ετσι, υπάρχει κίνδυνος η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε 8 ημέρες από σήμερα να «ξεμείνει» από κεφάλαια και η Ουάσιγκτον να βρεθεί στην τρομερή θέση να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής τόκων και να προκαλέσει κατάρρευση στην επενδυτική έννοια της «απαλλαγμένης κινδύνου» επένδυσης σε αμερικανικά ομόλογα.

Η καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου

Οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Στις 2 Αυγούστου θα εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού "Α" για τις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι ρεπουμπλικανοί -που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ζητούν παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι δημοκρατικοί -που ελέγχουν τη Γερουσία- κάνουν λόγο για αδιαλλαξία και προτείνουν αυξήσεις φόρων. Τα δύο σώματα προωθούν, κατά συνέπεια, αντικρουόμενες στρατηγικές και νομοθεσίες.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Harry Reid προωθεί αύξηση του ορίου δανεισμού στα 2,7 τρισ. δολ. για να καλυφθούν οι ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, με αντίστοιχες μειώσεις των δαπανών την επόμενη δεκαετία. Οι ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, προτείνουν σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε το θέμα να τεθεί ξανά επί τάπητος προ των προεδρικών εκλογών.

Σε αναγκαστική αργία 4.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Ενδεικτικό της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι σχεδόν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ελεγκτές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τέθηκαν σε τεχνητή αργία το σαββατοκύριακο, ελλείψει πόρων για την πληρωμή τους.

Για τον λόγο αυτόν, οι αερομεταφορείς δεν πλήρωσαν τέλη αεροδρομίου σε 35 Πολιτείες. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέι Λαχούντ εξέφρασε τη λύπη του "που το Κογκρέσο δεν μερίμνησε ήδη γι' αυτό το πρόβλημα".

Απαντώντας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κ. Τομ Κόμπουρν δήλωσε ότι το κόμμα του "δεν μπορεί να επιχορηγεί τις ανεύθυνες συμπεριφορές και τη σπατάλη" της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

"Καμπανάκι" από El-Erian

Τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό χρέος έκρουσε και ο ισχυρός άνδρας της αγοράς ομολόγων, ο Mohammed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Company, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στις ΗΠΑ «εξαιρετικά ευάλωτη». «Είναι πιθανό η ηγεσία της χώρας να καταλήξει σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες – μια συμφωνία που αυξάνει το όριο δανεισμού και απομακρύνει την πιθανότητα χρεοκοπίας, ωστόσο αφήνει ευάλωτη την αξιολόγηση των ΗΠΑ και δεν καταφέρνει να διώξει τα σύννεφα της αμερικανικής οικονομίας», έγραψε ο El-Erian σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Huffington Post. Ο El-Erian τόνισε πως είναι «ακόμα πολύ πιθανό» οι ΗΠΑ να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Ωστόσο, μια τέτοια εμπειρία θα προκαλέσει «πραγματική και μακράς διάρκειας» ζημιά στην αμερικανική φήμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v