Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ευρωπαϊκό “χρώμα” στη Wall Street

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ελληνική κρίση χρέους, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η βελτίωση στα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες της Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ελληνική κρίση χρέους, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η αισθητή βελτίωση στα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες της Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής ξύπνησε- από την έναρξη της συνεδρίασης της Wall- τις προσδοκίες των επενδυτών για την επίτευξη συμφωνίας που όχι μόνο θα στηρίζει την Ελλάδα αλλά θα δημιουργεί και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ενισχύουν την θέση και των υπολοίπων αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Και οι προσδοκίες φαίνεται έως ένα βαθμό ότι δικαιώθηκαν καθώς ουσιαστικά ανακοινώθηκε (λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης) πακέτο στήριξης ύψους 109 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί ουσιαστικά προανήγγειλε την συγκρότηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θετικό κλίμα στη Wall δεν επηρεάστηκε από την προειδοποίηση της Fitch ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύσει με υποβάθμιση στους επόμενους 3 μήνες σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ρεμπουμπλικανοί δέχονται ισχυρές πιέσεις ώστε να δεχτούν έστω μια βραχυπρόθεσμη λύση προκειμένου το αμερικανικό δημόσιο να μην προχωρήσει σε στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν Morgan Stanley και AT&T ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα η Morgan Stanley μπορεί να ανακοίνωσε ζημιές στο β’ τρίμηνο λόγω εκτάκτων γεγονότων ωστόσο οι ζημιές ήταν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κέρδη 11% για την μετοχή της Morgan Stanley και άνοδος 0,4% για τον τίτλο της AT&T.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia αυξήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συγκεκριμένα στο 3,2 τον Ιούλιο έναντι -7,7 τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στις 418.000. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση δε θα ξεπερνούσε τις 411.000 αιτήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σήμερα 0,4% στα 1.591 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 99,41 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 12,5% στα 1,44 δολάριο ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,4% στα 26,60 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 12.724,50 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,36% στις 1.343,81 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,72% στις 2.834,43 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η διαφαινόμενη λύση στην κρίση χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική άνοδο τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 5.900 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με άνοδο 0,95% στις 7.290 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,66% στις 3.817 μονάδες.

Ισχυρή άνοδος και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον δείκτη IBEX της Ισπανίας να κερδίζει 2,93% στις 10.018 μονάδες και τον PSI της Πορτογαλίας με άνοδο 2,47% στις 6.972 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB ενισχύθηκε 3,76% στις 19.491 μονάδες .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v