Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επιφυλακή η ΕΕ μετά το μακελειό στη Νορβηγία

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη μετά το μακελειό στη Νορβηγία, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για ακροδεξιές και αντιισλαμικές επιθέσεις. Παραδέχτηκε την ενοχή ο δράστης.

Σε επιφυλακή η ΕΕ μετά το μακελειό στη Νορβηγία
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη μετά το μακελειό στη Νορβηγία, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για ακροδεξιές και αντιισλαμικές επιθέσεις. Στη Βρετανία υπάρχει αυξημένη ασφάλεια σε αρκετά τζαμιά γιατί αρκετοί φοβούνται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος μετά και το μανιφέστο του δράστη όπου υποκινεί άπαντες σε πόλεμο εναντίον του Ισλάμ, όπως δήλωσε ο Mohammed Shafiq, του Ramadhan Foundation της χώρας.

Ο ίδιος ο δράστης του διπλού χτυπήματος στη Νορβηγία, ο 32χρονος Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 93 ανθρώπων, δήλωσε πως όταν παρουσιαστεί στο δικαστήριο θέλει να φορά στολή και να εξηγήσει στους συμπατριώτες του και στον κόσμο τα κίνητρά του. 

Το δικαστήριο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία, ώστε να μην επιτρέψει στον Μπρέιβικ να προχωρήσει σε διάγγελμα των ακραίων απόψεών του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο  Μπρέιβικ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής καθώς και ότι συνεργαζόταν με δύο «ομάδες». Ο αρμόδιος δικαστής αποφάσισε να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, μετά από σχετική εισήγηση της εισαγγελίας.

Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με τον δικαστή, ο οποίος είπε ότι η δίκη του κατηγορουμένου μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

Ο δράστης αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 ετών και θα εξεταστεί από ψυχολόγο. Ο συνήγορος του 32χρονου, Γκέιρ Λίπεσταντ, μετέφερε δηλώσεις του δράση, όπου υποστηρίζει πως ήθελε "να αλλάξει την κοινωνία, να πλήξει αυτήν, τα θεμέλιά της και τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται". Συμπλήρωσε πως ο δράστης θεωρεί τις πράξεις του απεχθείς, αλλά απαραίτητες, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περαιτέρω τα κίνητρα του πελάτη του.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θυμάτων στο νησί Ουτόγια είναι και ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ. Η αστυνομία δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση του Μπρέιβικ στο νορβηγικό νησί. «Απ' ό,τι γνωρίζουμε τώρα, φαίνεται ότι θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν", είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής αστυνομίας, Ειστέιν Μέλαντ.

Οι έρευνες, πάντως, συνεχίζονται γιατί δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχε και συνεργός, αν και ο ίδιος ο δράστης υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος. "Λέει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει όσα λέει. Κάποιες από τις καταθέσεις μαρτύρων στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Λίγο πριν από τις επιθέσεις, ο Μπρέιβικ ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων, όπου περιγράφει τον σχεδιασμό, την παρασκευή των εκρηκτικών και τη βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη διπλή επίθεση. Στο μανιφέστο επιτίθεται στην ισλαμική αποικιοκρατία και στον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης" όπως και στην άνοδο του πολιτιστικού μαρξισμού - της πολυπολιτισμικότητας". Επίσης, στο YouTube ανέβηκε βίντεο στο οποίο ο 32χρονος υποκινεί σε πόλεμο κατά του Ισλάμ κι εμφανίζεται να φοράει αδιάβροχο, κρατώντας ένα αυτόματο όπλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v