Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρέος φοβίζει την Wall Street

Παραμένει στο προσκήνιο των εξελίξεων η κρίση χρέους στις ΗΠΑ με τους δείκτες στη Wall να πιέζονται χαμηλότερα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές.

Παραμένουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις για την αύξηση των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Πλέον έχουν απομείνει μόλις 7 μέρες έως ότου το αμερικανικό δημόσιο υποχρεωθεί σε παύση πληρωμών και πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον παραμικρό συμβιβασμό μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων ώστε να τερματιστεί η κρίση χρέους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στελέχη της κυβέρνσης προτρέπουν τον πρόεδρο Obama να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο των Ρεμπουμπλικανών που θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνής Στρατηγικής και Επενδύσεων, Andrew Laperriere, “Οι πιθανότητες μη επίτευξης συμφωνίας στην αύξηση των ορίων χρέους στις ΗΠΑ έχουν φτάσει πλέον το 40% και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας δείχνει πλέον βάσιμο σενάριο”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας τις επόμενες 90 μέρες ακόμα και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση στην διεύρυνση των περιθωρίων χρέους, πριν τις 2 Αυγούστου.

Ωστόσο μια πλειάδα καλών μακροοικονομικών στοιχείων και καλύτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων, συγκράτησαν τις ισχυρές τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών στη Wall.

Αναλυτικά, η απροσδόκητη άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ακινήτων σε 20 περιφέρειες της χώρας (ένδειξη αυξημένης ζήτησης).

Μόνο μελανό σημείο από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, η μείωση 1% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, η μετοχή της 3Μ υποχωρεί 5% παρόλο που τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, ο τίτλος της Ford κινείται πτωτικά 2% αν και ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα και η μετοχή της Netflix βουλιάζει 10% καθώς η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου αναλώθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει ένα νέον προϊόν της στην αγορά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων και συναλλάγματος, η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις χρηματιστηριακές αγορές εξαιτίας της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ, έστρεψε για άλλη μια μέρα τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου (ασφαλείας) όπως θεωρούνται ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο.

Συγκεκριμένα το ελβετικό φράγκο έπιασε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 80,24 ενώ και η τιμή του χρυσού συνέχισε και σήμερα ανοδικά στα 1.621 δολ./oz.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου προσέγγισε ξανά τα 100 δολάρια για να υποχωρήσει στο τέλος οριακά χαμηλότερα στα 99,73 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 2,8% στα 1,37 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,9% στα 26,28 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 12.501,30 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,41% στις 1.332 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,10% στις 2.839,96 μονάδες.

Μικτή εικόνα επικράτησε και σήμερα στους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αρνητική ήταν η επίδραση από τα αποτελέσματα της BP και της UBS, ενώ το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε και πάλι από τις ατελέσφορες μέχρι σήμερα συνομιλίες σχετικά με το αμερικανικό χρέος.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 5.930 μονάδες, ο DAX 0,07% υψηλότερα στις 7.349 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 0,66% στις 3.788 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v