Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση χρέους φόβισε τη Wall Street

Η απουσία συναίνεσης στις ΗΠΑ για την αύξηση των ορίων χρέους πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. Άγγιξε τα 400 δολ. η μετοχή της Apple. Νέο ιστορικό υψηλό για χρυσό και ελβετικό φράγκο.

Η απουσία συναίνεσης στις ΗΠΑ για την αύξηση των ορίων χρέους πίεσε οριακά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. Άγγιξε τα 400 δολ. η μετοχή της Apple. Νέο ιστορικό υψηλό για χρυσό και ελβετικό φράγκο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Ο χρόνος πλέον έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την αμερικανική οικονομία, καθώς έχουν απομείνει μόλις 8 ημέρες έως ότου το αμερικανικό δημόσιο υποχρεωθεί σε παύση πληρωμών και όλα δείχνουν ότι παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση των ορίων χρέους στις ΗΠΑ.

Η απουσία συναίνεσης των δύο πολιτικών δυνάμεων της χώρας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κρίση χρέους εντός της ευρωζώνης -υποβάθμιση (αν και αναμενόμενη) της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's και εντεινόμενες πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας-, οδήγησε τους επενδυτές σε περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της Wall διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών που υποστήριζαν ότι θα υπάρχει ισχυρή πτώση στους δείκτες εξαιτίας της διάψευσης των προσδοκιών για συμφωνία αύξησης του χρέους εντός του σαββατοκύριακου.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Harris Private Bank, κ. Jack Abin, «η πλειοψηφία των επενδυτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπλοφάρει. Στο τέλος ο Λευκός Οίκος θα υποχρεωθεί σε συμφωνία πριν από την κρίσιμη ημερομηνία στις 2 Αυγούστου».

Όσον αφορά στους δείκτες στη Wall, o Dow παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν στους τίτλους Boeing, Traveler και Verizon, ενώ αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft και Hewlett-Packard.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν πληθώρα ανακοινώσεων κερδοφορίας β΄ τριμήνου αυτήν την εβδομάδα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης θα κοινοποιήσουν αποτελέσματα οι Texas Instruments και Netflix.

Ισχυρή πτώση 4,2% για τον τίτλο της Research In Motion μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, συνεχίζει το ανοδικό σερί η μετοχή της Apple, καθώς λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων, στα 400 δολ. ανά μετοχή. 

Στην αγορά συναλλάγματος, η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις χρηματιστηριακές αγορές οδηγεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις ασφαλείας, όπως θεωρείται αυτή του ελβετικού φράγκου. Συγκεκριμένα, το φράγκο ήταν διαπραγματεύσιμο σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό σε σχέση τόσο με το δολάριο όσο και με το ευρώ.

Αντίστοιχα και από πλευράς εμπορευμάτων ο χρυσός παρέμεινε και σήμερα πάνω από τα 1.600 δολ./oz, σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.613 δολ., ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε 0,7% στα 99.13 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 5,4% στο 1,4 δολάριο και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,3% στα 26,51 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 12.592,80 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,56% στις 1.337,3 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,56% στις 2.842,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η εκτίμηση της Moody's ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών δημιουργεί προηγούμενο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης προκάλεσε την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας.

Ως συνέπεια, τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,16% χαμηλότερα στις 5.925 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,34% στις 7.345 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,64% στις 3.813 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v