Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Plan B για το χρέος επεξεργάζεται ο Λευκός Οίκος

Εντείνεται η αγωνία για τους επενδυτές και τους Αμερικανούς πολίτες καθώς απομένουν μόλις έξι ημέρες πριν το αμερικανικό χρέος πιάσει ταβάνι και ακόμα δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ για εύρεση λύσης.

Plan B για το χρέος επεξεργάζεται ο Λευκός Οίκος
Εντείνεται η αγωνία καθώς απομένουν μόλις έξι ημέρες πριν το αμερικανικό χρέος πιάσει ταβάνι και ακόμα δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα ρευστά του υπουργείου Οικονομικών εξαντλούνται στις 2 Αυγούστου. Εάν μέχρι τότε δεν έχει αυξηθεί το όριο δανεισμού της χώρας, η S&P και η Moody’s έχουν προειδοποιήσει με ενδεχόμενο υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας και οι αναλυτές κάνουν λόγο για επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Οι δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, προτείνουν σημαντική αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισ. δολ., η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι και το 2012, ενώ οι ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ της μείωσης των κρατικών δαπανών και του ορίου δανεισμού σε δύο στάδια, ώστε να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.

Τελευταία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις είναι η αναβολή για την Πέμπτη (αντί για σήμερα) της ψήφισης του σχεδίου δύο σταδίων που πρότεινε ο ρεπουμπλικανός John Boehner λόγω εσωκομματικών αντιρρήσεων καθώς μάλιστα υπάρχουν ενστάσεις και για το πραγματικό ποσό της μείωσης των δημοσίων δαπανών που περιλαμβάνει. Η κυβέρνηση Obama, παράλληλα, απειλεί με βέτο. Το σχέδιο του κ. Boehner προβλέπει περικοπή δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολάρια στην πρώτη φάση του και έως 1,8 τρισ. δολάρια στη δεύτερη. Σύμφωνα ωστόσο με την επιτροπή διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, η πρώτη φάση του σχεδίου θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση μόλις 850 δισ. δολαρίων και δεν θα μπορούσε να φτάσει στη δεύτερη φάση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ. Harry Reid, με το κόμμα των δημοκρατικών, προσπαθεί να βρει στήριξη για εναλλακτικό σχέδιο ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου χρέους που επιθυμεί να περάσει ο κ. Obama εν όψει των εκλογών του 2012.

Η κυβέρνηση Obama, πάντως, εκφράζει την πεποίθησή της ότι οι αξιωματούχοι θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Κογκρέσο plan B - όμως αυτό δεν έχει προσδιοριστεί. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος Obama, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ζήτησε έναν δίκαιο συμβιβασμό, αναφέροντας για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Timothy Geithner, δήλωσε πως το θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για εκείνον. "Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να διώξουμε τα σύννεφα της χρεοκοπίας ανεβάζοντας το όριο δανεισμού της χώρας", δήλωσε ο υπουργός.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι κανένα από τα δύο προτεινόμενα σχέδια των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών δεν βελτιώνει επαρκώς τη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προσφάτως δηλώσει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο βελτίωσης της δημοσιονομικής της θέσης. Στελέχη της Standard & Poor’s και της Moody’s αναμένεται να μιλήσουν σήμερα Τετάρτη στο Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v