Υποβάθμιση ΗΠΑ βλέπουν BlackRock, Templeton

Οι ισχυροί της αγοράς ομολόγων προειδοποιούν για υποβάθμιση των ΗΠΑ, όχι μόνο λόγω του αδιεξόδου ως προς το όριο δανεισμού, αλλά και γιατί καμία παράταξη δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ.

Υποβάθμιση ΗΠΑ βλέπουν BlackRock, Templeton
Τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ επισημαίνουν οι μεγαλύτεροι παίκτες της διεθνούς αγοράς ομολόγων. Όχι μόνο γιατί οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να διαφωνούν για το εάν και πόσο θα αυξηθεί το όριο δανεισμού της χώρας, αλλά και γιατί και οι δύο πλευρές δεν έχουν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ανάγκη που έχουν επισημάνει και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ήδη σήμερα τα CDSs της υπερδύναμης σημειώνουν αύξηση 7%, υπό τον φόβο των εξελίξεων.

"Εκτίμησή μας είναι ότι όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο τότε το όριο δανεισμού θα αυξηθεί", αναφέρει ο κ. Bob Doll, της BlackRock, στο Bloomberg και συμπληρώνει: "Δύσκολα, όμως, μπορεί να προβλέψει κανείς με τι θα συνοδεύεται αυτή η αύξηση στο όριο δανεισμού και γι' αυτό εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης».

"Οι συνεχιζόμενες αμφιβολίες για μακροπρόθεσμη λύση στο έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να απειλήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και το κύρος των αμερικανικών ομολόγων που θεωρούνται από την αγορά τοποθετήσεις με μηδενικό κίνδυνο", συμφωνεί και ο κ. Christopher Molumphy, επικεφαλής επενδύσεων στη Frankling Templeton. "Η αξιοπιστία των treasuries μειώνεται", υποστηρίζει και ο κ. Tomohisa Fujiki, της BNP Paribas Securities

Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα, στο προχθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα, αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο. Η Moody’s, η Standard & Poor’s και η Fitch Ratings, παράλληλα, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της υποβάθμισης, τονίζοντας ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο η άρση του ορίου δανεισμού για να αντιμετωπιστεί η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά και η παρουσίαση ενός αξιόπιστου μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι δύο αντίπαλες παρατάξεις του Κογκρέσου φαίνεται πως φλερτάρουν επικίνδυνα με την οικονομική αυτοκτονία, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Μόλις έξι μέρες απομένουν για να εξαντληθούν τα διαθέσιμα ρευστά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, προτείνουν σημαντική αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισ. δολ., η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι και το 2012. Οι ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ της μείωσης των κρατικών δαπανών και του ορίου δανεισμού σε δύο στάδια, ώστε να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.

Τελευταία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις είναι η αναβολή για την Πέμπτη της ψήφισης του σχεδίου δύο σταδίων που πρότεινε ο ρεπουμπλικανός John Boehner λόγω εσωκομματικών αντιρρήσεων, καθώς μάλιστα υπάρχουν ενστάσεις και για το πραγματικό ποσό της μείωσης των δημοσίων δαπανών που περιλαμβάνει.

Η κυβέρνηση Obama, παράλληλα, απειλεί με βέτο. Το σχέδιο του κ. Boehner προβλέπει περικοπή δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολάρια στην πρώτη φάση του και έως 1,8 τρισ. δολάρια στη δεύτερη. Σύμφωνα ωστόσο με την επιτροπή διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, η πρώτη φάση του σχεδίου θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση μόλις 850 δισ. δολαρίων και δεν θα μπορούσε να φτάσει στη δεύτερη φάση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ. Harry Reid, με το κόμμα των δημοκρατικών, προσπαθεί να βρει στήριξη για εναλλακτικό σχέδιο ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου χρέους που επιθυμεί να περάσει ο κ. Obama, εν όψει των εκλογών του 2012.

Η κυβέρνηση Obama, πάντως, εκφράζει την πεποίθησή της ότι οι αξιωματούχοι θα καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Κογκρέσο plan B - όμως αυτό δεν έχει προσδιοριστεί.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος Obama, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ζήτησε έναν δίκαιο συμβιβασμό, αναφέροντας για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Timothy Geithner, δήλωσε πως το θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για εκείνον. "Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να διώξουμε τα σύννεφα της χρεοκοπίας ανεβάζοντας το όριο δανεισμού της χώρας", δήλωσε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v