Στα ”πράσινα” αποχαιρέτησε τον Αύγουστο η Wall

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα και το μήνα η Wall, καθώς οι αρχικά απρόθυμοι επενδυτές προέβησαν σε νέες τοποθετήσεις, ωθούμενοι από την άνοδο του δείκτη PMI σε υψηλά 15μήνου και την αύξηση των προσωπικών δαπανών. Οι ασφάλειες πίεσαν τον FTSE, ενώ χαμηλότερα οδήγησαν CAC και DAX οι τράπεζες.

Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα και το μήνα η Wall, καθώς οι αρχικά απρόθυμοι επενδυτές προέβησαν σε νέες τοποθετήσεις, ωθούμενοι από την άνοδο του PMI σε υψηλά 15μήνου και την αύξηση των προσωπικών δαπανών.

Αξιο μνείας είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο μηνός, οι κύριοι δείκτες κατέγραψαν κέρδη για έκτο συνεχόμενο μήνα, επίτευγμα που έχει να σημειωθεί εδώ και 8 χρόνια.

Tη Δευτέρα η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή, λόγω αργίας. Η τριήμερη αργία ευθύνεται και για τον αναιμικό σήμερα όγκο συναλλαγών.

Ειδικότερα, θετικότερα του αναμενόμενου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας PMI Chicago για τον Αύγουστο, ο οποίος αυξήθηκε στο 58,9 έναντι προβλέψεων για 56 και ενώ τον Ιούλιο είχε βρεθεί στο 55,9. ΝΑ σημειωθεί ότι η επίδοση αποτελεί υψηλό 15 μηνών.

Οι προσωπικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο, κατορθώνοντας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων και άλλων διαρκών αγαθών.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν και τα προσωπικά έσοδα, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Αύγουστο κινήθηκε σε χαμηλά τριμήνου και στο 89,3. Οι αναλυτές περίμεναν το δείκτη να διαμορφωθεί στο 90,4.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος της βιοτεχνολογίας και αυτός των αεροπορικών εταιριών, ενώ οι πωλητές κυριάρχησαν στον κλάδο των πετρελαϊκών και των εταιριών κοινής ωφελείας.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Starbucks κέρδισε περί το 2%, σημειώνοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων, μετά την ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ ότι οι πωλήσεις της για το μήνα Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 9%.

Κέρδη της τάξεως του 20% σημείωσε η μετοχή της JNI Corp., μετά από την είδηση ότι θα εξαγοραστεί από την Applied Micro Circuits έναντι 190 εκ. δολαρίων σε μετρητά.

Στην Ευρώπη, το Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα λόγω ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν κυρίως στον κλάδο των ασφαλειών, ενώ οι τράπεζες και ο κλάδος της ενέργεια οδήγησαν χαμηλότερα Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Έτσι, ο FTSE διαμορφώθηκε στις 4.161,10 μονάδες και το -0,88%, ο CAC στις 3.311,42 και το -0,35%, ενώ ο DAX στις 3.486,25 και το -0,18%.

Στις 9.415,82 μονάδες και το +0,44% βρέθηκε ο δείκτης Dow. Στις 1.810,58 και το +0,58% ο Nasdaq. Ο S&P διαμορφώθηκε στις 1.008 και το +0,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v