ΗΠΑ: Χαμηλό 3 μηνών για Μίτσιγκαν

Απρόσμενη άνοδο σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Χειρότερα όμως από τις εκτιμήσεις τους ήταν τα στοιχεία για τον δείκτη Μίτσιγκαν και για το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών.

ΗΠΑ: Χαμηλό 3 μηνών για Μίτσιγκαν
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μίτσιγκαν τον Αύγουστο, στις 89,3 μονάδες, από 90,2 που ήταν η αρχική μέτρηση για τον μήνα και από 90,9 τον Ιούλιο. Αναλυτές προέβλεπαν τη διαμόρφωση του δείκτη στις 90,5 μονάδες.

Στο μεταξύ ο δείκτης μεταποίησης PMI του Chicago εκτινάχθηκε στις 58,9 μονάδες τον Αύγουστο από 55,9 τον Ιούλιο και από 56 που ανέμεναν οι αναλυτές. Η διαμόρφωση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες θεωρείται θετική για την ανάπτυξη του τομέα, ενώ να σημειωθεί ότι αποτελεί υψηλό 15 μηνών.



Θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αμερικανική οικονομία και κάνουν λόγο για την αύξηση τόσο των προσωπικών δαπανών όσο και των προσωπικών εσόδων.

Ειδικότερα, οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο, μετά από άνοδο 0,3% τον Ιούνιο, κατορθώνοντας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων και άλλων διαρκών αγαθών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Mάρτιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να αυξήσουν τις δαπάνες τους μετά το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, ύψους 330 δισ. δολ. που εξήγγειλε ο George Bush. Το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρείται πολύ σημαντικό, αφού οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν και τα προσωπικά έσοδα, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v