Greenspan: Κανένας στόχος για τον πληθωρισμό

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan στο θέμα της επιβολής στόχου για τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της FED κατηγόρησε εμμέσως την πρακτική του άτεγκτου πληθωριστικού στόχου, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις απαιτούν ”ανθρώπινη κρίση”.

Greenspan: Κανένας στόχος για τον πληθωρισμό
Απέρριψε την ιδέα επιβολής στόχου για τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Fed Alan Greenspan, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική (που επηρεάζει και τα επιτόκια) είναι αμφισβητήσιμη.

”Δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένας στόχος για τον τιμάριθμο από την στιγμή που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας”, τόνισε ο μαέστρος της οικονομικής πολιτική των ΗΠΑ.

Στόχο για τον πληθωρισμό ωστόσο, έχουν ορίσει πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, με ενδεικτικό το παράδειγμα της ΕΚΤ, της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας και του Μεξικό.

”Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πολύπλοκή για να περιορίσει το ρόλο της νομισματικής πολιτικής”, επεσήμανε ο A. Greenspan, δηλώνοντας παράλληλα ότι ”η νομισματική πολιτική προϋποθέτει την ανθρώπινη κρίση κι όχι την χρήση ”μηχανών”.

Πολλά είναι τα μέλη της Fed που έχουν ταxθεί υπέρ της υιοθέτησης ενός στόχου για τον πληθωρισμό, όπως π.χ ο Ben Bernanke, o πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια Anthony Santomero, του St. Louis, William Poole, κ.ο.κ.



Το ζήτημα του ορισμού ενός στόχου για τον πληθωρισμό, που ανέλυσε ο κ. Greenspan, θεωρείται κρίσιμο από τις αγορές, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι επενδυτές που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην Fed, γιατί δεν έχει δηλώσει ανοικτά με τι μέτρα θα τονώσει την αμερικανική οικονομία και σε τι βάθος χρόνου.

Η διατήρηση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των 45 τελευταίων ετών στο 1%, προκαλεί κίνδυνο ανάφλεξης των πληθωριστικών πιέσεων σε μια περίοδο, όπου η αμερικανική οικονομία δεν έχει τεθεί ακόμη σε τροχιά δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v