Ευρωζώνη: ”Τσίμπησε” λόγω καυσίμων ο πληθωρισμός

Οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου και κυρίως η αύξηση κατά 5% της τιμής του πετρελαίου τον Αύγουστο οδήγησαν σε άνοδο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 2,1%, υπερβαίνοντας έτσι το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωζώνη: ”Τσίμπησε” λόγω καυσίμων ο πληθωρισμός
Με ρυθμό της τάξης του 2,1% έτρεξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 1,9%. Η ΕΚΤ από την πλευρά της εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο επίπεδο του 2% για το 2003, προτού υποχωρήσει περαιτέρω τον επόμενο χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 5% στη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς το Ιράκ προσπαθεί να επιστρέψει την παραγωγή πετρελαίου στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου, αναλυτές σχολιάζουν ότι περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού είναι πιθανή στους επόμενους μήνες, καθώς επίκεινται αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αφού ο καύσωνας κατέστρεψε τις καλλιέργειες στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v