Stop-loss στη Wall, στα ύψη ο χρυσός

Πιέσεις από τις διαγραφόμενες εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράκ, αλλά και από την τακτική του stop-loss δέχεται η Wall, καθώς οι προσδοκίες από την αρχή της εβδομάδας για ανοδική κίνηση δημιούργησε ”φουρνιά” εγκλωβισμένων. Τρεις τρόποι για τοποθετήσεις σε χρυσό, ο οποίος παραμένει στα ύψη.

Η προχθεσινή έντονα ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών έχει δημιουργήσει μια νέα ”φουρνιά μίνι-εγκλωβισμένων”, οι οποίοι πεπεισμένοι πως οι διεθνείς αγορές θα επιδοθούν σε ράλι καλλωπιστικού χαρακτήρα ενόψει της λήξης του έτους έσπευσαν να τοποθετηθούν προεξοφλώντας μια νέα κίνηση του Dow από τις 8.500 προς τις 8.800.

Ιδού η ταυτότητα των σημερινών πωλητών, οι οποίοι προχωρούν αθρόα στην υιοθέτηση τακτικών stop-loss, ”φοβούμενοι” πως οι εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και το εταιρικό μέτωπο θα τους βρουν μέσα στην αγορά, και δυστυχώς όχι στη πλέον ενδεδειγμένη, δηλαδή αυτού του χρυσού.

Πρέπει, για πολλοστή φορά, να σταθούμε στη πορεία του συγκεκριμένου πολύτιμου μετάλλου. Και χθες, υπό τη μορφή υστερογραφήματος, προειδοποιούσαμε πως η λήψη θέσεων short είναι εξαιρετικά επισφαλής, δεδομένου ότι ο χρυσός βρίσκεται, οριστικώς και αμετακλήτως, σε τροχιά ανόδου.

Υπενθυμίζουμε πως οι τάσεις στα μέταλλα και τα νομίσματα είναι μακροχρόνιες. Η δεκαετία του ΄90 ήταν δεκαετία του δολαρίου, η δεκαετία που διανύουμε είναι πολύ πιθανό να είναι η δεκαετία του χρυσού, του ευρώ και του Ελβετικού φράγκου.

Πως μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στο χρυσό και υπάρχει όντως ”πολεμικό πριμ”, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Καταρχήν, η αγορά του χρυσού έχει τρεις πτυχές. Τη φυσική αγορά, όπου κανείς μπορεί να αγοράσει ράβδους χρυσού (σπάνιο και εν μέρει παράνομο) ή τις αντίστοιχες χρυσές λίρες κοπής Ελισάβετ, οι οποίες διατίθενται από τη Τράπεζα της Ελλάδος με πλαφόν αγοράς σε καθημερινή βάση.

Η δεύτερη πτυχή είναι η τοποθέτηση σε εταιρίες εξόρυξης χρυσού που διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές και στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Παραθέτουμε τα ονόματα μερικών (Coeur D’ Alene Mining, Kinross Gold Corp, Harmony Gold Corp, AngloAmerican), οποιαδήποτε χρηματιστηριακή εκτελεί εντολές στις συγκεκριμένες αγορές μπορεί να σας κατατοπίσει, ενώ η ηλεκτρονική σελίδα www.kitco.com θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, όπως και το site www.prudentbear.com

H τρίτη πτυχή είναι η τοποθέτηση μέσω των παραγώγων. Οι Έλληνες επενδυτές, μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών που μπορούν να εκτελέσουν πράξεις επί παράγωγων προιόντων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν το ΣΜΕ επί της τιμής του χρυσού στις ΗΠΑ στην αγορά Comex.

Ας δούμε τώρα εάν υπάρχει ”πολεμικό πριμ” στο χρυσό. Ναι, υπάρχει, αλλά ουδόλως απασχολεί, διότι και μετά την πάροδο της όποιας σύρραξης στο Ιράκ, ο χρυσός θεωρούμε πως θα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ούτως η άλλος. Κινητήριος δύναμη της ανοδικής κίνησης είναι η απαξίωση των νομισμάτων, η γεωπολιτική σταθερότητα που δεν εναπόκειται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός και η αναιμική παγκόσμια οικονομία.

Ένα αντίδοτο υπάρχει στον αποπληθωρισμό, και αυτό είναι ο χρυσός. Ρωτήστε και τους γιαπωνέζους, κάτι ξέρουν. 10 χρόνια σε κατάσταση αποπληθωρισμού βρίσκονται, με συνέπεια οι ιαπωνικές τράπεζες να διατηρούν πλέον πάνω από το 10% των διαθεσίμων τους υπό τη μορφή χρυσού. Αυτή την ώρα, η τιμή το χρυσού κινείται στα 341,35 δολάρια ανά ουγκιά.

Ας επανέλθουμε τώρα στις αγορές. Εδώ, υπάρχει ”πολεμική προεξόφληση”, κι αν θέλετε αυτή τη στιγμή καταδεικνύεται το πόσο υπερτιμημένες είναι. Δεν υπάρχει βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας (βλέπετε McDonalds και το σημερινό μπαράζ downgrades), ενώ ο πόλεμος, ο επερχόμενος, ξέρετε, αυτός που προεξοφλείται, επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των εισηγμένων απόρροια του αυξημένου κόστους πρώτων υλών.

Κι ας είναι μικρές οι απώλειες στις ΗΠΑ (με έντονα δείγματα ”μαζέματος” στον Dow), οι ευρωπαίοι δεν πείθονται, με τον Dax να υποχωρεί διστακτικά προς τις 3.000 και τον FTSE-100 να εγκαταλείπει για φέτος το ”όνειρο” των 4.000 μονάδων.

Κι ας απείχε μόλις 27 μονάδες χθες στο άνοιγμα. Θέλει χρήμα για να τις περάσει, και χρήμα δεν πηγαίνει στις αγορές κινητών αξιών, στα ομόλογα πηγαίνει και το χρυσό. Ενδεικτική άλλωστε η κίνηση του ΣΜΕ επί του γερμανικού bund προς το 113, τιμή υπερβολικά υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δυο εβδομάδες είχαμε μείωση των επιτοκίων. Φοβού τον πόλεμο, την εταιρική κερδοφορία, την γεωπολιτική αστάθεια κ.ο.κ. Εν τέλει, φοβού τη…ζημιά. Ήταν άλλωστε δύσκολος χρόνος.

Στο -1,88% και τις 3.835 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100, ενώ στο -1,95% έκλεισε ο CAC 40, προσεγγίζοντας τις 3.077 μονάδες. Απώλειες 3,24%, στις 3.038 μονάδες εμφανίζει αυτή την ώρα ο DAX.

Στη Wall Street, ο Dow χάνει το 1,01% της αξίας του, στις 8.449 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,20%, στις 1.361 μονάδες. Απώλειες 1,23% και για τον S&P 500, στις 891 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v