Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Τέσσερα ”σενάρια” για Ιράκ - πετρέλαιο

Τέσσερα σενάρια παραθέτει σε έκθεσή της η CSFB για τις επιπτώσεις στις πετρελαικές τιμές (Brent) που θα επιφέρει το ζήτημα του Ιράκ ανάλογα με τον τρόπο επίλυσής του. Ποιές είναι οι επιπτώσεις σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους.

CSFB: Τέσσερα ”σενάρια” για Ιράκ - πετρέλαιο
Τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στις τιμές πετρελαίου το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ διερευνά η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (31/10), θεωρώντας πιθανά 4 σενάρια, τα οποία και αναλύει.

To πρώτο σενάριο, το οποίο θεωρεί θετικό για τις αγορές και για το οποίο η CSFB δίνει 50% πιθανότητες να συμβεί, θεωρεί πως η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ θα καταφέρει ένα σύντομο και ισχυρό χτύπημα στο Ιράκ, καταγάγοντας σημαντική νίκη. Το παραπάνω σενάριο θα διαμορφώσει τις τιμές του πετρελαίου (Βrent) στα 19 δολάρια ανά βαρέλι και θα ωθήσει το δείκτη S&P στις 950 μονάδες.

Για να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, πέρα από τις στρατιωτικές παραμέτρους, απαιτεί την υποστήριξη του ΟΗΕ, αλλά και την απαρασάλευτη συνεχή ροή του ”μαύρου χρυσού” από τα υπόλοιπα κράτη του περσικού κόλπου (πλην Ιράκ, Κουβέιτ).

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο η CSFB δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό - με βάση μάλιστα την πολιτική του προέδρου Μπους – αφού συγκεντρώνει μόλις το 20% να συμβεί, αναφέρεται στην αναβολή ”μέχρι νεωτέρας” της επιθέσεως, γεγονός που αν συμβεί θα πιέσει τις τιμές του πετρελαίου στα 22 δολάρια ανά βαρέλι.

Πιθανότητες της τάξεως του 15% δίνουν οι αναλυτές της CSFB στο τρίτο σενάριο, που υποστηρίζει πως ο Σαντάμ Χουσείν θα αποδεχθεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ ή – εναλλακτικά - θα υπάρξει μεταβολή στο καθεστώς, μέσα από ”εσωτερικές” διαδικασίες (ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη). Αν μολαταύτα το ανάλογο σενάριο λάβει χώρα, τότε οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανέλθουν στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CSFB.

Καταληκτικά, το τέταρτο και ”καταστροφικό” σενάριο, όπως εύγλωττα χαρακτηρίζεται στην έκθεση, θεωρεί πως τα πολεμικά γεράκια των ΗΠΑ θα ανακρούσουν πρύμναν και θα ηττηθούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο οποίο η CSFB, ”δίνει” 15% πιθανότητες να συμβεί, θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 45 δολάρια ανά βαρέλι.

Aναφορικά με τις ”επιπτώσεις” του πολέμου στο Ιράκ σε εταιρικούς κλάδους η CSFB έχει υιοθετήσει ”overweight” θέση έναντι των εταιριών αμυντικής βιομηχανίας, θεωρώντας πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και ορισμένα ευρωπαικά κράτη αυξάνουν τα κονδύλια που διαθέτουν για την άμυνα, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA των εταιριών σε καιρούς πολέμου έχει αυξηθεί ιστορικά έως και 13 φορές.

Για τον πετρελαικό κλάδο υποστηρίζει πως η ”μείωση των εκτιμήσεων” της για τον κλάδο, αφού τα θεμελιακά μεγέθη, όπως η ζήτηση για το μαύρο χρυσό, παραμένουν ”φτωχά”, ενώ η τρέχουσα τιμή διαμροφωνεται με ένα discount της τάξεως του 30% σε σχέση με το δυσμενέστερο σενάριο και σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών της CSFB΄είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v