Κέρδη στη Wall από τοποθετήσεις σε τεχνολογία

Σε ”τεχνικούς” λόγους και συγκεκριμένα σε εκτόνωση των συνθηκών υπερπώλησης της νέας τεχνολογίας αποδίδεται η άνοδος στη Wall Street, ενώ στους ρυθμούς του τραπεζικού deal κινούνται οι ευρωαγορές με κέρδη υψηλότερα του 2,5%.

Όπως είχε γίνει αντιληπτό από την Παρασκευή, δημιουργούνταν – σταδιακά, ως απόρροια της διολίσθησης επί δύο εβδομάδων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών – συνθήκες υπερπώλησης σε αρκετούς τίτλους της νέας τεχνολογίας, αλλά και του βιομηχανικού κλάδου, με συνέπεια σήμερα, ελλείψει της ύπαρξης νέων εταιρικών και μακροοικονομικών στοιχείων, να έχουμε να κάνουμε με μια ”εκτόνωση”, με έντονα δείγματα short-squeeze.

Η Lehman Brothers αναβάθμισε τον τίτλο της Microsoft, η Merrill Lynch συμπεριέλαβε στη ”Focus 1” λίστα της τη Hewlett Packard, ενώ η InVision Technologies ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη της δ΄ τριμήνου.

Εξάλλου, ”θετικός” κρίνεται ο... άνεμος που φυσάει από την Ευρώπη, γεγονός που συνδέεται με το τραπεζικό deal μεταξύ των Credit Lyonnais και Credit Agricole.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές, μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα, στη συνέχεια ακολούθησαν τη βελτίωση στα futures επί των αμερικανικών δεικτών και στη συνέχεια αφομοίωσαν πλήρως την ανοδική κίνηση... επί του ταμπλό, με τον CAC-40 και τον FTSE-100 να κλείνουν τη συνεδρίαση με κέρδη 3,2% και 2,5% αντίστοιχα, κάτω όμως από ήσσονος σημασίας επίπεδα αντίστασης (3.200 μονάδες και 4.000 μονάδες αντίστοιχα).

Εντυπωσιακή και η κίνηση του Dax, ο οποίος διατηρείται πεισματικά πάνω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων, με το απογευματινό ράλι να δίνει ώθηση προς τις 3.200, καθότι ο εν λόγω δείκτης καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 3%.

Ωστόσο, μια πιο ενδελλεχής ματιά στην πορεία του χρυσού, αλλά και της ροής κεφαλαίων, πείθει πως ουσιαστικά κεφάλαια δεν υπάρχουν, με συνέπεια η τιμή του χρυσού να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 330 δολαρίων ανά ουγκιά (Νέα Υόρκη), το οποίο τεχνικά είναι ήσσονος σημασίας, ενώ η αποστροφή από το δολάριο δεν μεταβάλλεται ως βραχυχρόνια τάση, καθώς το ”ράλι” έχει επιφέρει μια μικρή διόρθωση στην ισοτιμία ευρώ- δολαρίου στο 1,020, από 1,025 το πρωί.

Παραδόξως, το έναυσμα της ανόδου προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ως αποτέλεσμα ειδήσεων υψηλού ειδικού βάρους ”εκτονώνεται” σήμερα, παρασύροντας σήμερα σε μια γενικευμένη ανοδική κίνηση, με ζητούμενο όπως πάντα τη διάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v