Αρνητικό το κλίμα στη Wall, ψηλά ο χρυσός

Οι εκροές από τα επενδυτικά προϊόντα που διαπραγματεύονται σε δολάριο πιέζουν τη Wall και οδηγούν το χρυσό στα 332 δολάρια, αλλά και σε νέα ενίσχυση του ευρώ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τη γεωπολιτική αστάθεια. Σημαντικές απώλειες στην Φρανκφούρτη.

H Ευρώπη δεν επέδειξε σήμερα καμία διάθεση ανόδου, εν αντιθέσει μετά το θετικό άνοιγμα της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας, το σύνολό των ευρωαγορών δέχθηκε εντονότατες πιέσεις, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια FTSE-100 και CAC-40 να καταγράψουν απώλειες 1% και 1,65% αντίστοιχα, με τον Dax να ζημιώνεται ωστόσο σε ποσοστό που ξεπερνά το 2,3%.

Η κίνηση των αμερικανικών αγορών είναι αυτή που εξέπληξε θετικά, τουλάχιστον κατά το πρώτο δίωρο των συναλλαγών, καθώς τόσο η διαμόρφωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε ”ικανοποιητικά” επίπεδα όσο και η αύξηση των πωλήσεων στη λιανική έδωσαν εναύσματα ανόδου.

Διάρκεια όμως δεν υπάρχει, αφού οι μαζικές εκροές από τα επενδυτικά προϊόντα που διαπραγματεύονται σε δολάρια οδηγεί το χρυσό σε υψηλό τριετίας (332 δολ. ανά ούγια) και το ευρώ στην ισοτιμία των 1.020 δολαρίων, επίπεδο που είχε να δει από τα μέσα του 1999.

Επί του πρακτέου, θα πρέπει να εκφράσουμε την ”έκπληξη” μας που δεν έχει υπάρξει εκδήλωση φαινομένου ”κραχ” στη spot αγορά, αφού είναι προφανές πως με νύχια και με δόντια οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων επιχειρούν να διατηρήσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενόψει της λήξης χρήσης.

Αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο είναι πως ουδείς έχει τη διάθεση να επενδύσει στις ΗΠΑ, και πως η γεωπολιτική αστάθεια επισκιάζει τα πάντα, σε βαθμό που η θωράκιση αποτελεί το πρώτο μέλημα των εμπλεκομένων.

Να τονίσουμε μόνο πως σε αυτο το περιβάλλον ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας δεν θα υπάρξει, καθώς δεν δύναται – με τις απολύσεις να συνεχίζονται και το ”φόβο” να επικρατεί ως προς το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών – να υπάρξει αύξηση της ζήτησης επί μακροχρόνιας βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v