Συντηρητικά ο Dow, μίνι ράλι στο DAX

Δεν φαίνεται διατεθειμένο το ”έξυπνο χρήμα” να ανατροφοδοτήσει μία νέα κίνηση του Dow προς τις 9.000, επιλέγοντας την ασφάλεια των ομολόγων και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, όπου ο Dax καταγράφει κέρδη άνω του 3%.

Ο Dax (3,3%) έχει τραβήξει το δικό του δρόμο, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι ο Dow είναι άκρως αναιμικός και η υπόλοιπη Ευρώπη κατάφερε να αντιδράσει με... μέτρο (CAC 0,87%, MIB-30 0,49%), ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν καθόλου (FTSE-100 –0,23%).

Εν τέλει, η εικόνα είναι συγκεχυμένη στη καλύτερη των περιπτώσεων, αφού το ευρώ υποχωρεί, ο Dow όμως δεν πείθει ότι διαθέτει δυναμική, αφού τα κέρδη του μόλις μετά βίας ξεπερνούν τη μισή ποσοστιαία μονάδα, η κίνηση του Nasdaq (2,1%) στον αντίποδα παραπέμπει σε ”φωτοβολίδα” χωρίς διάρκεια, ενώ οι εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα συνεχίζονται!

Με άλλα λόγια, το ”έξυπνο” χρήμα κάνει δύο πράγματα. Κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια αποφασίζουν να επιστρέψουν στην ασφάλεια των ομολόγων, άλλα χαρτοφυλάκια δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στη λογική της επανατοποθέτησης στα χαμηλά, προτιμώντας σαφώς τις ευρωαγορές, ενώ το momentum του Dax απλώς εκπλήσσει, κυρίως όσους επιθυμούν τη λήψη θέσεων short αφού είναι άκρως πιθανό, αν οι αμερικανικές αγορές δεν μπορέσουν να καταφέρουν τίποτα μετά τις 21.00, αύριο ο εν λόγω δείκτης να... εκλογικευτεί!

Επί της ουσίας, ουδέν νεώτερον δηλαδή από το μέτωπο, με μόνο σίγουρο το ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στις ΗΠΑ δεν θέλουν – η και δεν μπορούν ακόμα – να επανατροφοδοτήσουν άμεσα μια νέα κίνηση προς τις 9.000 μονάδες, στον ίδιο βαθμό όμως, ελλείψει αρνητικών εξωγενών ερεισμάτων, οι τάσεις ”αυτοκαταστροφής” περιορίζονται, πόσο μάλλον όταν το κλείσιμο των βιβλίων για τη τρέχουσα χρήση απέχει μόλις 13 συνεδριάσεις.

Κι εδώ που είμαστε, μάλλον καλά είμαστε δηλαδή. Πόσο μάλλον όταν ακριβώς πριν από δύο μήνες, την 10η Οκτωβρίου, ο Dow ξεκινούσε την αντίδραση του από το άκρως... λιτό επίπεδο των 7.179 μονάδων. 1.350 μονάδες σε δυο μήνες; Νot bad, που λένε και οι αμερικάνοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v