Σε παραιτήσεις και ανεργία το ενδιαφέρον της Wall

Οι παραιτήσεις των P. O’ Neil και L. Lindsey έστειλαν το Dow σε… αναζήτηση κατεύθυνσης. Θετικά ο Nasdaq, καθώς ευεργετικά επιδρά στον τεχνολογικό κλάδο η ανακοίνωση της Intel για ελαφρά καλύτερα του αναμενομένου έσοδα στο δ΄ τρίμηνο.

”Εμβρόντητες” έμοιαζαν μέχρι πριν από λίγη ώρα οι αγορές στη Wall Street, κυρίως λόγω των ξαφνικών παραιτήσεων του υπουργού οικονομίας, P. O’ Neil και του κορυφαίου συμβούλου της κυβέρνησης Μπους, L. Lindsey.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους του Λευκού οίκου, και οι δύο άνδρες έλαβαν άνωθεν αίτημα να παραιτηθούν, καθώς επίκειται αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ωστόσο δεν φάνηκε να επιθυμεί να αποσαφηνίσει το θέμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ”τιμά και αναγνωρίζει την προσφορά των κ.κ. O’ Neill και Lindsey”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των μετοχών στην είδηση έδειξαν θετικές, καθώς αμερικανοί αναλυτές δεν έκρυβαν τη διαφωνία τους με τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου Μπους, με τις φοροαπαλλαγές να συγκεντρώνουν τα περισσότερα πυρά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει μερίδα αναλυτών ”η τάση ακόμη αναζητείται”, κάτι που προκύπτει και από τις παλινδρομήσεις του δείκτη Dow, ο οποίος τώρα διαμορφώνεται στο +0,17% και τις 8.637 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, η ανεργία ανακοινώθηκε αυξημένη στο 6% για τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 5,8% και προηγούμενης επίδοσης στο 5,7%. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο. Αναλυτικότερα, χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας, έναντι των 6.000 νέων θέσεων που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προστεθούμν περίπου 35.000 νέες θέσεις.

Ο Nasdaq έχει περάσει σε θετικό έδαφος, λόγω και των ειδήσεων από την Intel, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της για το δ΄ τρίμηνο πρέπει να αναμένονται ελαφρά καλύτερα από αυτά που η ίδια υπολόγιζε και είχε ανακοινώσει.

Πιέσεις αντίθετα καταγράφονται στη μετοχή της IBM μετά την κίνηση της εταιρίας να εξαγοράσει έναντι 2,1 δισ. δολ. την Rational Software.

Στο +0,59% και τις 1.419 μονάδες διαμορφώνεται τώρα ο Nasdaq, ενώ στο +0,10% και τις 910 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v