Is the party over?

Οι έντονες πιέσεις που προκαλούν τα νέα από τη UAL στην επιβατηγό αεροπορία ”βασανίζουν” το Dow, ενώ ”ξεφόρτωμα” τεχνολογικών μετοχών, πιέζει το Nasdaq. Οι ίδιες ανησυχίες που οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων δημιουργούν εξαιρετικά άσχημο κλίμα στις ευρωαγορές, όπου δίδεται ευκαιρία για αποκόμιση κερδών, ιδιαίτερα στο DAX.

Εντυπωσιακά άσχημη η εικόνα σήμερα το απόγευμα στις διεθνείς αγορές, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των βραχυχρόνιων επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, και κυρίως η αιτιολόγηση της ανάγκης για μείωση ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες των αναλυτών που κάνουν λόγο για μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.

Στις αιτίες που στήριξαν τη μείωση των επιτοκίων περιλαμβάνεται η είσοδος της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση από το α΄ τρίμηνο του ερχόμενου έτους, η ύπαρξη αποπληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η έλλειψη ζήτησης στο πρωτογενές επίπεδο.

Τεστ αντοχών δηλαδή, με το Dax, παρά τις όποιες προφάσεις ανόδου χθες και σήμερα, και τις σθεναρές αντιστάσεις του στη διόρθωση του Dow, να επιδίδεται σε ένα sell-off μετά τις 18.00, με συνέπεια αυτή τη στιγμή οι απώλειες του να ξεπερνούν το 3%, με τις όποιες προσπάθειες αντίδρασης να είναι αναιμικές, στη καλύτερη των περιπτώσεων.

Η κίνηση εξάλλου του Dow και του Nasdaq, που απέτυχαν να κρατήσουν σε καίρια σημεία στήριξης (8.650 και 1.420 αντίστοιχα), άλλωστε, δεν βοηθά.

Εντονότατες πιέσεις στην επιβατηγό αεροπορία μετά την άρνηση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσει έκτατη πίστωση στη United Airlines, εξέλιξη που τη φέρνει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αποκόμιση κερδών και ”ξεφόρτωμα” τίτλων νέας τεχνολογίας, εντυπωσιακό turn-around σε τηλεπικοινωνίες και chip-makers (ενδεικτική η κίνηση της Siemens από το +2,2% στο –6,1%) και γενικότερη επικράτηση της αίσθησης ότι για πολλοστή φορά φέτος, οι αγορές τιμολογούν εξελίξεις που πολύ απλά δεν θα μετουσιωθούν σε πράξη.

Σαφώς πιο ”μετρημένη” η πτωτική κίνηση σε FTSE-100 και CAC-40, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 2% στο κλείσιμο, και μαζική μεταστροφή των επενδυτών σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα, απόρροια της απαξίωσης των νομισμάτων ελέω χαμηλών επιτοκιακών συνθηκών, με το χρυσό σε υψηλό τριμήνου.

Is the party over? Μάλλον, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Μια τελευταία καλλωπιστική προσπάθεια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απίθανη, αν και όποια ανοδική κίνηση φαντάζει πλέον, απλώς, αβάσιμη. Ες αύριο τα νεώτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v