Τάσεις συσσώρευσης στη Wall

Πτωτικό είναι σήμερα το κλίμα στη Wall Street, όπου, παρ’ όλα αυτά, ο Dow συναντά σημαντική στήριξη στα επίπεδα των 8.750 μονάδων, εξέλιξη που δημιουργεί τάσεις συσσώρευσης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Κλίμα διόρθωσης στις ευρωαγορές με ενίσχυση του ευρώ, εν όψει και της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όπως χθες οι αμερικανικές αγορές μας απέδειξαν ότι διαθέτουν σημαντικές αντιστάσεις, έτσι και σήμερα μας αποδεικνύουν, στον αντίποδα, ότι μέχρι στιγμής διαθέτουν και σημαντικές στηρίξεις.

Ειδικότερα, Dow, Nasdaq και S&P500 έχουν προσκρούσει σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα, που δεν είναι άλλα από τις 920 μονάδες στον S&P 500 και οι 8.750 μονάδες στο Dow, με συνέπεια να επικρατεί κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών μια φάση συσσώρευσης, χωρίς όμως προς το παρόν η μάχη αγοραστών-πωλητών να έχει κριθεί.

Άλλωστε, μετά τις 21.00 δίνει τάση ο Dow, όταν οι Ευρωαγορές έχουν κλείσει και ο απόλυτος έλεγχος περνά στα αμερικανικά funds.

Πάντως και σήμερα είχαμε κατά διαστήματα, κυρίως στη πρώτη φάση αναπήδησης, ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων με επίκεντρο για δεύτερη ημέρα τις εταιρίες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ασφάλειες και τράπεζες έχουν ανατιμηθεί κατά 12,7% και 17% αντίστοιχα το τελευταίο μήνα.

Πάντως, όσοι έλαβαν short θέσεις το πρωί βγαίνουν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα κερδισμένοι, τάση που εάν εδραιωθεί δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για επιστροφή των δεικτών σε πιο ”ορθολογικές” - κατά τους αναλυτές – αποτιμήσεις.

Όσον αφορά το μακροοικονομικό τοπίο, είναι προφανές πως οι αγορές στην Ευρώπη τιμολογούν πλέον πλήρως τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ οι μεσημεριανές δηλώσεις του κ. Ντουιζεμπέργκ δεν φάνηκαν να ”κάνουν καλό”, κυρίως στο Dax, όπου το παραπέτασμα της αντίστασης έπεσε, με συνέπεια οι απώλειες του να είναι πλέον ταυτόσημες με αυτές των λοιπών Ευρωαγορών στο κλείσιμο.

Ενδεικτικά, FTSE-100 και CAC-40 κατέγραψαν απώλειες 1,9% και 2,32% αντίστοιχα, ενώ αυτή τη στιγμή ο Dax κινείται οριακά πάνω από τις 3.300, καταγράφοντας ζημιές 2,12%.

Εντυπωσιακή για δεύτερη κατά σειρά ημέρα η μεταστροφή κεφαλαίων προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και το χρυσό, ενώ σαφώς πιο περιορισμένη η κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς δοκιμάστηκε η απόλυτη ισοτιμία, εν τούτοις η προσέγγιση στα επίπεδα αυτά οδήγησε σε αθρόες πωλήσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί της ισοτιμίας, με συνέπεια αυτή τη στιγμή το ευρώ να διαπραγματεύεται στην ευρύτερη περιοχή των 99,6-99,7 σεντ.

Ήσσονος σημασίας θα είναι και πάλι η όποια εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα χαμηλά του Dow – όπως και χθες – καθώς αναλυτές στις ΗΠΑ κάνουν λόγω για απόπειρα συσσώρευσης, ασχέτως του εάν ο συντελεστής είναι πτωτικός σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v