Φοβήθηκαν (;) τις 9.000 μονάδες στο Dow

Οι ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων, όταν ο Dow αναρριχήθηκε στα επίπεδα των 9.000 μονάδων, με αφορμή και την ανακοίνωση του δείκτη ISM, έδειξε την αδυναμία των αγοραστών στη Wall να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Λελογισμένη η υποχώρηση του DAX, διατηρεί τα κέρδη λόγω Intel ο Nasdaq.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στις αμερικανικές αγορές σε ήσσονος σημασίας τεχνικά επίπεδα αντίστασης, καθώς και το άνοιγμα short θέσεων επί των δεικτών Dow (πάνω από τις 9.000 μονάδες) και Standard & Poor’s 500 (πάνω από τις 950 μονάδες) χαρακτηρίζουν τη μέχρι στιγμής συνεδρίαση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, προφανής είναι η αδυναμία των ”πρωινών” αγοραστών να στηρίξουν τις υφιστάμενες θέσεις τους, και αντ΄ αυτού μετατρέπονται σε πωλητές κατά το δεύτερο ήμισυ της ημέρας.

Το έναυσμα των ρευστοποιήσεων προήλθε από την ανοιχτή πώληση μεγάλου όγκου τεμαχίων στη Citigroup ένα μισάωρο μετά το άνοιγμα, η οποία συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση του επιπέδου Νοεμβρίου στο δείκτη ISM Manufacturing, σύμφωνα με το οποίο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε εκ νέου το τελευταίο μήνα, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ”υγείας” της αμερικανικής οικονομίας.

Η αντίδραση των Ευρωαγορών στο ”γύρισμα” του Dow κρίνεται λελογισμένη, αφού ο Dax διόρθωσε μόλις το 1/3 της πρωινής του κίνησης, ενώ σαφώς πιο επιρρεπείς σε διόρθωση εμφανίστηκαν CAC-40 και FTSE-100, οι οποίοι στο κλείσιμο πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.

Εντυπωσιακή η μεταστροφή κεφαλαίων προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, το χρυσό και το ευρώ, με συνέπεια η κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και το εύρος να είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων έξι εβδομάδων, αφού οι απώλειες έφτασαν το 1 σεντ στις 13.00 (98,55) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ αυτή τη στιγμή όλες οι απώλειες έχουν ανακτηθεί και το ευρώ ενισχύεται οριακά, διαμορφούμενο στην ισοτιμία των 99,40 σεντ.

Ήσσονος σημασίας η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα χαμηλά του Dow, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνουν επενδυτικοί οίκοι στην απογευματινή τους ενημέρωση, προβλέπεται σημαντική διόρθωση κατά το προσεχές τριήμερο, της τάξης των 270 μονάδων στο Dow και των 25 μονάδων στον S&P 500.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 8881,50 μονάδες με απώλειες 0,16%, ενώ ο S&P κινείται οριακά προς τα πάνω στις 938,05 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,38% στις 1499,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v