Techs και macro ”έπληξαν” τη Wall Street

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών του βιοτεχνολογικού κλάδου, αλλά και αυτού των επεξεργαστών, σε συνδυασμό με τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οδήγησαν σε υψηλές απώλειες την αμερικανική αγορά.

Με υψηλές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς το μαζικό κύμα πωλήσεων στον κλάδο των επεξεργαστών αλλά και τον βιοτεχνολογικό, σε συνδυασμό με τα αρνητικά macro στοιχεία, δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα που διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης το αρνητικό κλίμα είχε προδιαγραφεί, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία τόσο για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όσο και για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο 84,1 έναντι εκτιμήσεων για 85 το Νοέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες. Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν τον Οκτώβριο στα 1,007 εκατ., ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 985.000.

Εξάλλου, όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, αυτές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στο 4%, έναντι των προβλέψεων για 3,8%.

Αναλυτές σχολίασαν ότι τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν μεν ελπιδοφόρα αλλά όχι αρκετά ώστε να ωθήσουν την αμερικανική αγορά.

Προς τα κάτω αναθεώρησε τη σύστασή της για την Biogen η Merrill Lynch στο sell από neutral, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της IDEC Pharmaceuticals ύστερα από την υποβάθμισή της από την Merrill Lynch.

Υψηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της Sun Microsystems εν όψει της ανακοίνωσης των εκτιμήσεών της για τα αποτελέσματα του τριμήνου, που αναμένονται ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης.

Απώλειες κατέγραψαν και οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, ύστερα από αναφορές σχετικά με τα ποσά που αναμένεται να κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρίες της Wall Street προκειμένου να διευθετήσουν υποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων σχετικά με τις δημόσιες εγγραφές.

Τα πρόστιμα, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, αφορούν στις Citigroup, Bear Sterns, Goldman Sachs και JP Morgan.

Ο τίτλος της 3E κινήθηκε στα 15 δολάρια παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 2,78% στα 5,29 δολάρια. Η Εθνική σημείωσε πτώση 1,31% στα 3,01 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8676,42 με πτώση 1,95% ενώ και ο S&P υποχώρησε κατά 2,10% στις 913,29 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες ύψους 2,53% στις 1440,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v