ΗΠΑ: Μπερδεύουν τα macro στοιχεία (update)

Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 3,8%. Αντίστοιχα, στο 84,1 αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Νοέμβριο (εκτιμήσεις για 85), ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν στα 1,007 εκατ. έναντι 985.000 που αναμενόταν.

ΗΠΑ: Μπερδεύουν τα macro στοιχεία (update)
Στο 4% διαμορφώνεται το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου για την αμερικανική οικονομία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ποσοστό που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για 3,8%.

Εξάλλου, άνοδο για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Νοέμβριο στο 84,1, αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 85, από το 70,6 του Οκτωβρίου, που αποτελούσε αρνητικό χαμηλό 9 ετών.

Αντίθετα, στα 1,007 εκατ. υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Οκτώβριο, ενώ οι εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι η πτώση θα κυμαινόταν στις 985.000.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες αυτό το έτος αντιστοιχούν κατά τα τρία τέταρτα στην αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει στο τέταρτο τρίμηνο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι εντοπίζονται προβλήματα στην επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό είναι πως η οικονομία ξεκίνησε την ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2001, ενώ και τα εταιρικά κέρδη ακολούθησαν αντιστοίχως. Τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν 2,1% στο τρίτο τρίμηνο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2001.

Η Fed από την πλευρά της, στις αρχές του μήνα είχε σχολιάσει ότι η επιβράδυνση της παραγωγής και οι χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες, εξηγούν γιατί η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v