Τι συμβαίνει στη Wall Street

Στις διαφορές των bear market rallies από το bull rallies και στην εκμετάλλευσή τους από τους επαγγελματίες της αγοράς, εστιάζει την προσοχή του ο Ηλίας Μπούσσιος του Metatrading.gr, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα όρια της ανοδικής κίνησης στη Wall.

Τι συμβαίνει στη Wall Street
Του Ηλία Μπούσσιου, Τεχνικού Αναλυτή στο Metatrading.gr *

Η άνοδος των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει στους επενδυτικούς κύκλους αυτό που ακριβώς θα ανέμενε κανείς σε ένα bear market rally.

Δηλαδή τεράστια αισιοδοξία και άκρατη ευφορία. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε την τρέχουσα ευφορία με αυτή του ράλι από τον Σεπτέμβριο 2001 μέχρι τον Μάρτιο 2002, παρά τις εκπληκτικές ομοιότητες. Δεν θέλουμε ούτε να σχολιάσουμε το αν τη φορά αυτή είναι διαφορετικά. Γιατί πιστεύουμε πως δεν είναι.

Όμως αν η αγορά έχει διαθέσεις να διορθώσει ακόμη περισσότερο ανοδικά, δεν πρόκειται να είμαστε αθεράπευτα Bearish. Πολλοί επενδυτές συγχέουν τις επενδύσεις με την συνεχή παρουσία τους στην αγορά. Το λάθος αυτό είναι συνήθως τραγικό γιατί τους κάνει να είναι συναισθηματικοί στις αποφάσεις τους. Πολλές φορές είναι εξίσου φρόνιμο να βρίσκεσαι εκτός αγοράς από όπου τα δρώμενα είναι κρυστάλλινα καθαρά.

Τα bear market rallies είναι ανοδικές διορθώσεις που συνήθως είναι εκμεταλλεύσιμες από τους επαγγελματίες της αγοράς. Η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ενός bear από ένα bull rally. Η είσοδος τη επενδυτικής μάζας γίνεται σχεδόν πάντα στο τέλος του ράλι.

Αυτό που προκαλεί (θετική) εντύπωση όμως, είναι η συμπεριφορά πολλών κλάδων τεχνολογίας που αποτελούν την καρδιά της Nasdaq (π.χ. Semiconductors, Networking, Computers, Software). Οι παραπάνω κλάδοι αποτελούν τους κατεξοχήν κερδοσκοπικούς κλάδους, οι οποίοι συγκεντρώνουν αραιά-πυκνά το ενδιαφέρον των επενδυτών-κερδοσκόπων που χρησιμοποιούν το momentum στυλ στο trading.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε την σημαντικότητα της τεχνικής διάσπασης του επιπέδου των 1.420 μονάδων στον δείκτη Nasdaq Composite, πιστεύουμε πως η άνοδος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για πολλούς από τους κλάδους τεχνολογίας οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να προβλέψουν τις πωλήσεις τους για τα επόμενα τρίμηνα.

Αν αυτό έχει τεράστια σημασία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που επιθυμούν τοποθετήσεις στα επίπεδα αυτά με ορίζοντα ετών, δεν έχει απολύτως καμία σημασία για βραχυπρόθεσμους traders και momentum επενδυτές.

Το παρόν ράλι πήρε φωτιά από σημαντικό short covering όταν έγινε εμφανές ότι η αγορά δεν διορθώνει περισσότερο. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια είναι ότι καμία αγορά δεν ανέρχεται χωρίς διορθώσεις, και η τωρινή σίγουρα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Αυτό που προσπαθούμε να προσδιορίσουμε είναι το σημείο εκείνο που θα τελειώσει το ράλι και θα γίνει η αντιστροφή της τάσης, έστω και βραχυπρόθεσμα. Έχοντας ένα σημείο κορυφής ως pivot, μπορούμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη πιθανότητα τα επόμενα σημεία πιθανών βραχυπρόθεσμων πυθμένων.

Δεν υπάρχει κατά την άποψή μας αμφιβολία ότι μόλις τελειώσει το ράλι αυτό, ακόμα κι αν κρατήσει μερικές εβδομάδες ή μήνες παραπάνω, οι αγορές των ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε καθοδική τροχιά και θα δούμε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Οκτωβρίου.

Κάποιος γνωστός trader (Don Guyon) στη Wall Street των αρχών του 20ου αιώνα στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί οι επενδυτές χάνουν χρήματα σε έναν πλήρη κύκλο που περιλαμβάνει ένα bull market και ένα bear market, βρήκε την απάντηση στον προσανατολισμό των επενδυτών για το μέλλον της αγοράς. Είπε το εξής:

Στο ξεκίνημα ενός bull market βρήκα ότι όλοι οι επενδυτές ήταν traders. Στην κορυφή ήταν επενδυτές.

* Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το Metatrading.gr

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v