Αφορμές για διόρθωση στη Wall (update)

Πιέσεις ασκούν στον Dow οι προειδοποιήσεις της Disney για τα μεγέθη της, όπως και στον Nasdaq οι υποβαθμίσεις του τεχνολογικού κλάδου. Για ”λογικές ρευστοποιήσεις κερδών” κάνουν λόγο οι αναλυτές, ενώ θετικά Macro στοιχεία από βιομηχανικές παραγγελίες και δείκτη ISM περιορίζουν τις αρχικές απώλειες.

Οι προειδοποιήσεις από τη Disney και οι υποβαθμίσεις στον τεχνολογικό κλάδο, κυρίως από τη Morgan Stanley, οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις κερδών που επετεύχθησαν τους προηγούμενους δύο μήνες σε Dow και Nasdaq, αντίστοιχα. Θετική επίδραση ασκούν αντίθετα, τα μακροοικονομικά νεά από δείκτη ISM και βιομηχανικές παραγγελίες.



”Λογικές μέχρι στιγμής” χαρακτηρίζουν τις ρευστοποιήσεις οι αναλυτές, ενώ προσθέτουν ότι ”παρά τις τεχνικές ενδείξεις, αυτό δεν είναι απαραίτητα το τέλος της δίμηνης ανόδου”.

Αργά την Τρίτη, η Disney προειδοποίησε ότι τα κέρδη για το οικονομικό της δ΄ τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς και ότι τα ανακοινωθέντα κέρδη της δ΄ τριμήνου αναθεωρούνται προς τα κάτω.

Στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, η Morgan Stanley υποβάθμισε τον κλάδο των ημιαγωγών από ”in- line” σε ”attractive”, ισχυριζόμενη ότι οι δαπάνες στην κατεύθυνση αυτή δεν θα είναι ”ηχηρές” το 2003. Εξάλλου, η ίδια, υποβάθμισε τον κλάδο των ηλεκτρονικών κατασκευών και τις επιχειρήσεις με δραστηριότητα στους ημιαγωγούς σε ”cautious” από ”in line”.

Τέλος, ο οίκος υποβάθμισε τη μετοχή της AOL Time Warner σε ”equal weight” από ”overweight”.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης ρυθμού παραγωγικότητας αναθεωρήθηκε για το γ΄ τρίμηνο στο 5,1%, έναντι εκτιμήσεων για 4% και ενώ προηγούμενα στοιχεία έφερναν το ρυθμό στο 4%.

Εξάλλου, ο δείκτης ISM στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ανακοινώθηκε για τον Νοέμβριο στο 57,4, έναντι προβλέψεων για 54 και ενώ τον Οκτώβριο είχει διαμορφωθεί στο 53,1. Καλύτερα του Σεπτεμβρίου (-2,4%) ανακοινώθηκαν εξάλλου τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες Οκτωβρίου, στο 1,5%, έναντι εκτιμήσεων για 1,7%.

Από τεχνικής πλευράς, επίπεδο στήριξης για τον Dow Jones πρέπει να θεωρούνται οι 8.298 μονάδες, ενώ αντίστασης οι 9.077 μονάδες. Για τον Nasdaq, η στήριξη εκτιμάται στις 1.319 μονάδες και η αντίσταση στις 1.576 μονάδες. Στις 872 μονάδες εκτιμάται το επίπεδο στήριξης για τον S&P 500, ενώ σε ανοδική κίνηση η αντίσταση θα πρέπει να αναμένεται στις 965 μονάδες.

Στο -0,91% και τις 8.663 μονάδες κινείται ο Dow ενώ απώλειες της τάξης του 1,77% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.423 μονάδες. Πτωτικά (-0,92%) και ο S&P 500, στο επίπεδο των 912 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v