Τελείωσε η ”γιορτή” στη Wall;

Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη, καθώς οι αρνητικές προειδοποιήσεις της AOL Time Warner αλλά και η επιβολή προστίμων από τη SEC σε πέντε χρηματιστηριακές εταιρίες, δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Πτωτικά έκλεισαν τη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η AOL Time Warner προειδοποίησε για τα αποτελέσματα του έτους, ενώ η SEC επέβαλλε πρόστιμα σε πέντε χρηματιστηριακές εταιρίες.

Η AOL, μονάδα της μητρικής του CNN, AOL Time Warner, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του 2002 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ των 8,8-9 δισ. δολαρίων, με τα έσοδα από τις διαφημίσεις να διαμορφώνονται μεταξύ των 1,5-1,6 δισ. δολαρίων, μην κατορθώνοντας να πετύχει τους προηγούμενους στόχους της εταιρίας.

Οι μετοχές της AOL κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 13%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της μείωσης των εσόδων αλλά και τις έρευνες στα λογιστικά αρχεία της εταιρίας.

Παράλληλα, αρνητικά επηρέασε την αγορά και η ”προτροπή” αναλυτού της Merrill Lynch, ο οποίος συστήνει στους επενδυτές να περιορίσουν τις επενδύσεις τους σε μετοχές, γεμίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους με ομόλογα, καθώς το χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται ”υψηλά κερδοσκοπικό”.

Αρνητικά λειτούργησε και προς τις τεχνολογικές εταιρίες η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Nokia για τις πωλήσεις του κλάδου στο επόμενο έτος, κατά 5% (από 15% σε 10%).

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της SEC, τόσο αυτή όσο και οι διοικήσεις των αγορών του NYSE και του NASD, επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 8,5 εκατ. δολαρίων σε πέντε εταιρίες για παραβίαση των προϋποθέσεων διατήρησης αρχείων, σχετικά με την επικοινωνία μέσω e-mail.

Έτσι, κάθε μια από τις Deutsche Bank Securities, Goldman Sachs & Co, Morgan Stanley & Co. Inc., Salomon Smith Barney και US Bancorp Piper Jaffray, θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 1,65 εκατ. ευρώ.

Αρνητικά επέδρασε στην πορεία της αγοράς η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Lehman Brothers για τα κέρδη του 2003 της φαρμακοβιομηχανίας Merck.

Όσον αφορά στις ελληνικές εταιρίες, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 1% στα 5 περίπου δολάρια, η 3E στα 14,14 δολάρια με απώλειες κοντά στο 5,5% ενώ ο ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 5,26 δολάρια καταγράφοντας πτώση 2,41%.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8742,93 μονάδες με πτώση 1,35% ενώ και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,41% στις 1448,97 μονάδες. Πτώση περί το 1,47% σημείωσε και ο Nasdaq στις 920,75 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v