Αισιοδοξούν οι αναλυτές για το ράλι στη Wall

Το πρόσφατο ανοδικό ράλι στη Wall Street κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, που είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενισχύει την αισιοδοξία αναλυτών και επενδυτών σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Αισιοδοξούν οι αναλυτές για το ράλι στη Wall
Το ανοδικό ράλι του τελευταίου διμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος) στην αμερικανική αγορά, που είναι και το μεγαλύτερο της τετραετίας, οδηγεί τους αναλυτές να ενισχύσουν την αισιοδοξία τους για την πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η οικονομία επανέρχεται και η αγορά θα πρέπει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, σχολιάζουν αναλυτές, καθώς μόνο έτσι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα και οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων έχουν καταγράψει άνοδο κάθε φορά πριν από την ανάκαμψη στις έξι προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις που είχε αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία, από το 1960 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Στις αρχές του 1991, όταν η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ύφεση, τα κέρδη ύψους 20% που κατέγραψε ο S&P 500, συνοδεύτηκαν στο επόμενο τρίμηνο από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Μέχρι στιγμής ο Dow Jones έχει κερδίσει 21% ξεφεύγοντας από το χαμηλό πέντε ετών των 7197,49 μονάδες που διαμορφώθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο S&P έχει αυξηθεί περίπου κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με το χαμηλό του Οκτωβρίου, κυρίως εξ αιτίας της δυναμικής ανάκαμψης των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου.

Οικονομολόγοι σχολιάζουν σχετικά πως εάν αυτό το ράλι συνεχιστεί για τρεις μήνες, κανείς δεν θα μπορεί να μιλάει για δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι το πρόσφατο αυτό ράλι θα είναι διαφορετικό, και συνδεδεμένο με τις ενδείξεις μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2,8% το επόμενο έτος, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ποσοστό κυμαινόταν στο 4%.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που επισημαίνουν ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου είναι απόδειξη της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των προσλήψεων από τις επιχειρήσεις, καθώς και στην αύξηση των δαπανών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v