Η αύξηση της ανεργίας ”πιέζει” τη Wall

Πτωτικούς ρυθμούς δίνει στη Wall Street η ανεργία, που για τον Νοέμβριο ανήλθε στο 6%, έναντι προβλέψεων για 5,8%. Μικτό το κλίμα στον τεχνολογικό κλάδο, όπου τα νέα είναι θετικά για την Intel, ενώ σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η υποβάθμιση της IBM από την SSSB.

Αρνητικά μηνύματα παίρνουν οι βασικοί δείκτες της Wall από τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την απασχόληση, ενώ αντίροπες είναι οι ειδήσεις από τον τεχνολογικό κλάδο.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, η ανεργία ανακοινώθηκε αυξημένη στο 6% για τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 5,8% και προηγούμενης επίδοσης στο 5,7%. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο. Αναλυτικότερα χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας, έναντι των 6.000 νέων θέσεων που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προστεθούμν περίπου 35.000 νέες θέσεις.

Θετική επίδραση ασκεί η ανακοίνωση της Intel για ελαφρά καλύτερο των προηγούμενων ανακοινώσεων δ΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, η CSFB και η Lehman Brothers αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του έτους της εταιρίας, ενώ αντίθετα, η Merrill Lynch φαίνεται ότι διατηρεί τη σύσταση ”sell” για τη μετοχή της εταιρίας.

Αρνητικά θα επηρεάσει το σύνολο του κλάδου, σύμφωνα με τους αναλυτές, η υποβάθμιση της IBM από την SSSB σε ”in line” από ”outperform”, ενώ θετικά η περικοπή των εκτιμήσεων για τις ζημίες ανά μετοχή της Advance Micro Devices από τις CSFB και Merrill Lynch.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η μετοχή της UAL, για την οποία οι ιθύνοντες του NYSE εξετάζουν την διαγραφή της, μετά την αναπόφευκτη, όπως φαίνεται, αίτηση για προστασία του chapter 11, που θα υποβάλλει η εταιρία.

Εξάλλου, η Lehman Brothers περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Ford σε 44 σεντς από 50 σεντς, επικαλούμενη την μείωση στην παραγωγή που ανακοίνωσε η εταιρία.

Στο -1,20% και τις 8.519 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, ενώ στο -0,97% ο Nasdaq, ο οποίος ”συναντά” το επίπεδο των 1.397 μονάδων. Στο -1,02% και τις 897 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v