Σημάδια κόπωσης στη Wall

Εμφανή είναι τα δείγματα κόπωσης σε νέα τεχνολογία και πληροφορική όχι μόνον στο Nasdaq, αλλά και σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ οξύνονται οι πιέσεις σε τίτλους του κλάδου των αερομεταφορών, των ασφαλειών και των τραπεζών στη Wall. Σημαντικές πιέσεις στη Φρανκφούρτη, σταθεροποιητικές τάσεις στα εμπορεύματα, αλλά και μεταστροφή στα ομόλογα.

Όσοι δεν πείστηκαν τη Παρασκευή ότι the party is over, προσδοκώντας σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης δια της μεθόδου των αγορών στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά μάλλον πείθονται περί του αντιθέτου σήμερα, καθώς το κλείσιμο long θέσεων οξύνεται, όπως οξύνονται οι πιέσεις σε τίτλους του κλάδου των αερομεταφορών, των ασφαλειών και των τραπεζών.

Εμφανή τα δείγματα κόπωσης σε νέα τεχνολογία και πληροφορική, με Techmark (Λονδίνο) και Nouveau Marche (Παρίσι) να υποχωρούν σε ποσοστό 3% και 2,82% αντίστοιχα, αντικατοπτρίζοντας τις απώλειες 3% του δείκτη Nasdaq, ενώ οι απώλειες των Ευρωαγορών διαμορφώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με FTSE-100 (-1,98%) και CAC-40 (-2,2%) να έχουν κλείσει και τον Dax (-2,4%) να επιχειρεί να κρατηθεί στις 3.100, προς το παρόν επιτυχώς.

Όσον αφορά τις τράπεζες, οι πιέσεις σε J.P. Morgan Chase (-3,5%, -15,9% σε τρεις συνεδριάσεις) καταδεικνύουν τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανεισμού, αφού μία πίσω από την άλλη οι εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης οδεύουν προς τη χρεωκοπία, με έντονα τα δείγματα ”νευρικότητας” ως προς την εκδήλωση συστημικής κρίσης.

Ο συνδυασμός απογοήτευσης, για πολλοστή φορά φέτος, και έλλειψης θετικών ειδήσεων συμβάλλει στο να είναι περιορισμένες οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις, ενώ ουδείς αμφισβητεί πως οι αγορές είναι πιθανόν να έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν πριν αποπερατωθεί η πτωτική τους κίνηση.

Οι ”αιρετικοί” αναλυτές – οι οποίοι σημειωτέoν είναι οι μόνοι που έχουν πιάσει τη τάση από τις αρχές του έτους – ήδη κάνουν λόγο για νέα κίνηση του Dow προς τις 7.000 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αφού το πέρασμα από τις 9.000 σηματοδότησε μαζικά ανοίγματα short θέσεων, ενώ δεν θα ήταν αφύσικο, δια της λογικής της καταγραφής χαμηλότερων χαμηλών, ο Dow να επαναλάβει τη κίνηση Αυγούστου - Οκτωβρίου, όποτε δηλαδή και υποχώρησε από τις 9.070 στις 7.170.

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος, με το ευρώ να μην μπορεί να ”σπάσει” ανοδικά την ισοτιμία των 1,0115 δολαρίων, ενώ οριακή η υποχώρηση του χρυσού, με μερίδα των θεσμικών να κατοχυρώνουν κέρδη.

Στον αντίποδα, σημαντική η μεταστροφή στα ομόλογα, τα οποία ναι μεν προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις – ελέω επιτοκίων – αλλά στον ίδιο βαθμό προστατεύουν από την καταγραφή υποαξιών. Ότι πιο επιθυμητό δηλαδή….

ΥΓ. Επειδή αρκετοί θεωρoύν ”φθηνές” κάποιες μετοχές της νέας τεχνολογίας, παραθέτουμε το εξής: Το 1999, το Ρ/Ε του Nasdaq ήταν 72. Το 2000, 69. Και ο δείκτης ήταν 71% πιο ψηλά από τα τρέχοντα επίπεδα. Το Ρ/Ε της αγοράς είναι στο 52 τώρα.

Δηλαδή, μόλις 20% χαμηλότερα. Ας βελτιωθεί η εταιρική κερδοφορία και βλέπουμε. Έως τότε, οι αγορές στην Αμερική είναι ”πανάκριβες”. Κι αυτό, το ξέρουν πολλοί, ας μην το αναγνωρίζουν όλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v