Το αδύναμο δολάριο ”έπληξε” τη Wall

Οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, οι γεωπολιτικοί φόβοι, αλλά κυρίως το αδύναμο δολάριο ”έπληξαν” τη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε χαμηλότερο έδαφος. Απώλειες 1,12% για Dax, στα 333 δολ. ανά ουγκιά η τιμή του χρυσού.

Με πτώση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για την Wall Street, εν μέσω πιέσεων στο αμερικανικό νόμισμα, γεωπολιτικών ανησυχιών για το ζήτημα του Ιράκ, επιφυλάξεων για το νέο οικονομικό team του προέδρου Μπους, αλλά και πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

Αναλυτές της αγοράς απέδωσαν (κυρίως) την παραπάνω πτώση των δεικτών στην υποχώρηση του δολαρίου, αφού ένα αδύναμο πράσινο νόμισμα δεν αποτελεί κίνητρο για να επενδύσεις σε εγχώριες επιχειρήσεις, όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινείται στον άξονα των 1,0225 δολαρίων.

Σε εταιρικό επίπεδο, αρνητικές ήταν οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τον κλάδο των ημιαγωγών, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Intel και της ΑΜD.

Τον κλάδο ”έπληξε” επίσης η προειδοποίηση της Cirrus Logic, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα γ΄ τριμήνου της εταιρίας θα κινηθούν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανάλογα πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι της Coca Cola, ύστερα από την ανακοίνωσή της πως δεν προτίθεται να παραθέτει εκτιμήσεις για την πορεία των μελλοντικών μεγεθών της.

Στο μακροοικονομικό πεδίο πτώση 0,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού το Νοέμβριο, έναντι προηγούμενης επίδοσης στο 1,1%, ενώ τα αποθέματα των επιχειρήσεων εμφάνισαν μεταβολή ανάλογη με τις προσδοκίες των αναλυτών (0,2%).

Εξάλλου, αύξηση (υψηλότερη του αναμενόμενου) στο 87 σημείωσε ο δείκτης Mίτσιγκαν για το μήνα Δεκέμβριο, αλλά οι επενδύτες φάνηκε να κρατούν τις αποστάσεις τους, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε γεωπολιτικά θέματα.

Στις 8.433 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, καταγράφοντας πτώση κατά 1,22% ,ενώ στις 1.326 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq (-2,64%).

Eξάλλου, στις 889 μονάδες έκλεισε ο S&P 500 (-1,34%).

Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Εθνικής κινήθηκε πτωτικά κατά 0,68%, στα 2,90 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ παρέμεινε αμετάβλητο στα 5,50 δολάρια.

Κέρδη 0,79% εξάλλου, σημείωσε το δικαίωμα της 3E, διαμορφούμενο στα 14,10 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v