Πικρή γεύση ”άφησαν” οι φαρμακευτικές στο Dow

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι δείκτες στη Wall για άλλη μια συνεδρίαση, με τις φαρμακευτικές μετοχές να πιέζουν το Dow και τους τεχνολογικούς τίτλους να λειτουργούν ως κυματοθραύστης στις πτωτικές τάσεις, ωθώντας ελαφρώς υψηλότερα το Nasdaq. Πτώση 2,63% για Dax, σε υψηλά 6 μηνών περίπου ο χρυσός (331 δολάρια ανά ουγκιά).

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street με τις μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου να σημειώνουν υποχώρηση, συμπαρασύροντας χαμηλότερα το Dow, ενώ η θετική πορεία ορισμένων τεχνολογικών τίτλων (AT&T, Ciena, Lucent) ώθησε ελαφρώς υψηλότερα το Nasdaq.

Αναλυτικότερα, πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Bristol – Myers Squibb, ύστερα από δημοσιεύματα τύπου τα οποία διατύπωναν αιχμές για τις λογιστικές πρακτικές της εταιρίας, ενώ ανάλογα κινήθηκαν οι τίτλοι της Merck, ως αποτέλεσμα δηλώσεων αναλυτών, με τις οποίες αμφισβητήθηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της φαρμακευτικής εταιρίας για το τρέχον τρίμηνο.

Αρνητικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Johnson & Johnson κυρίως λόγω των θετικών προβλέψεων της (περίπου) ανταγωνίστριάς της εταιρίας Amgen.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Ciena, αφού σημείωσε μικρότερες ζημιές το δ΄ τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των εσόδων της.

Εξάλλου, αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την αύξηση κατά 0,4% των λιανικών πωλήσεων, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, που διαμορφώθηκε στα 127 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων που επικαλέστηκαν τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ (441.000), στοιχείο που θορύβησε τους επενδυτές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η εκτόξευση των τιμών του χρυσού σε υψηλά 6 μηνών (331 δολ. ανά ουγκιά), αλλά και οι πιέσεις που δέχεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Στις 8.537 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow καταγράφοντας απώλειες ύψους 0,60%, ενώ στις 1.399 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Nasdaq, καταγράφοντας κέρδη ύψους 0,19%.

Εξάλλου, στις 901 μονάδες έκλεισε ο S&P 500 (-0,38%).

Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε πτώση κατά 0,34%, στα 2,92 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση κατά 0,72%, στα 5,50 δολάρια. Ανοδικά (3,63%) κινήθηκε το ADR της 3Ε (13,99 δολάρια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v