Θα σωθεί η παρτίδα στη Wall;

Δέκα συνεδριάσεις πτωτικής κίνησης συμπληρώνουν οι διεθνείς αγορές, αλλά οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ”μάζεμα” των δεικτών στη Wall, τόσο για λόγους... καλλωπισμού ενόψει του κλεισίματος της χρήσης, αλλά και της κάλυψης των short θέσεων. Σε ιστορικά υψηλά η ψαλίδα του spread μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Προσπαθούν, αλλά επί του πρακτέου δεν μπορούν, να αντιδράσουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς με τη σημερινή, συμπληρώνονται δέκα συνεδριάσεις (δύο εβδομάδες) πτωτικής κίνησης, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως το πάρτι, οριστικώς και αμετακλήτως, ανήκει στο παρελθόν.

Συνθήκες υπερπώλησης αρχίζουν να δημιουργούνται, κυρίως σε FTSE-100 (-1,45%) και DAX (3.070 μονάδες, -1,39%), χωρίς όμως προς το παρόν να έχουμε πειστεί πως η κατάσταση αυτή δύναται να εκτονωθεί υπό τη μορφή μιας μονοήμερης ανοδικής αντίδρασης, με χαρακτηριστικό το κλείσιμο θέσεων short.

Εντυπωσιακές πλέον οι πιέσεις στις ασφαλιστικές, καθώς το profit-warning της Aegeon και η παραδοχή πως τα διαθέσιμα ενδεχομένως να μην…φτάσουν για το 2003 δημιουργούν κλιμακούμενα αισθήματα επισφάλειας, οδηγώντας στη σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού πάνω από το επίπεδο των 330 δολαρίων ανά ουγγιά (Νέα Υόρκη), το οποίο τεχνικά είναι ήσσονος σημασίας, ενώ η αποστροφή από το δολάριο συνεχίζεται, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,020-1,025.

Ποιος θα σώσει τη παρτίδα; Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς, αν και η παρτίδα ούτος η άλλος μάλλον δεν σώζεται, δεδομένης της διόγκωσης των εταιρικών πτωχεύσεων. Για τους ποιο ”διακριτικούς”, προτείνουμε να ριχθεί μια ματιά στα spreads κρατικών και εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ.

Σε ιστορικά υψηλά η ψαλίδα, κάτι που σημαίνει πως ολοένα και λιγότεροι προθυμοποιούνται να δανείσουν τις αμερικανικές εισηγμένες, ενώ όσοι το κάνουν ζητούν επιτόκια 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Fed. Ζήτημα αξιοπιστίας γαρ, οπότε φως στο τούνελ δεν υπάρχει προς το παρόν.

Πάντως, όντας Παρασκευή, περιμένουμε ”μάζεμα” των δεικτών προς το κλείσιμο, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου παραδοσιακά οι short παίρνουν κέρδη, ενώ να μην ξεχνάμε πως μένουν μόλις 10 συνεδριάσεις για να λήξει η χρήση, συνεπώς και ο καλλωπισμός δεν βλάπτει, ιδίως όταν οι πωλητές ενδεχομένως θα κρατήσουν και στάση αναμονής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v