”Βαρύ” το… χάμπουργκερ για τη Wall

Απώλειες προκάλεσαν στη Wall Street εταιρικά νέα, κυρίως από τη McDonald’s, η οποία προανήγγειλε ζημίες για το δ΄ τρίμηνο του 2002. Εξάλλου, τα μακροοικονομικά στοιχεία από πληθωρισμό και βιομηχανική παραγωγή δεν βοήθησαν.

Πτωτικό ήταν το κλίμα στη Wall Street, με τη θεωρία της ”φυσιολογικής διόρθωσης” να ακούγεται από λιγότερους αναλυτές απ’ ό,τι στην αρχή της συνεδρίασης.

Εταιρικά κυρίως νέα, αφαίρεσαν τη δυναμική που το κλείσιμο της Δευτέρας είχε δώσει σε Dow και Nasdaq.

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα εμφανίσει ζημίες για το δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς θα δαπανήσει περίπου 435 εκατ. δολ. ως κόστος αναδιοργάνωσης. Η μετοχή της εταιρίας λίγο πριν το κλείσιμο έχανε το 8,5% της αξίας της.

Υποχώρηση της τάξης του 1,30%κατέγραψαν και οι τίτλοι της General Electric, αφού η εταιρία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2002 και του 2003, αλλά και ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο κατώτατο εύρος των εξαγγελιών.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, στο +0,1% ανακοινώθηκε η βιομηχανική παραγωγή για το μήνα Νοέμβριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για και την προηγούμενη επίδοση να αναθεωρείται στο -0,6% 0,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ελαφρά χαμηλότερα των προσδοκιών, το ποσοστό ήταν το πρώτο ”θετικό” από τον Ιούλιο.

Μικρή αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι προβλέψεων για 0,2% και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.

Εξάλλου, η παραγωγικότητα των εργοστασίων για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 75,6%, ενώ προηγούμενη επίδοση και προβλέψεις βρέθηκαν στο 75,4%. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των κατοικιών, αυξηθηκε με ρυθμό 2,4% το Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχε εμφανίσει συρρίκνωση κατά 8,4%.

Αναφορικά με τους ελληνικούς τίτλους, αυτός της εμφάνισε κέρδη κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στα 14,20 δολ., αυτός του ΟΤΕ απώλειες 0,36%, στα 5,60 δολ., ενώ αυτός της Εθνικής υποχώρησε κατά 4,76%, στα 3 δολάρια.

Στο -1,07% και τις 8.535 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 0,61% κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.391 μονάδες. Στο -0,82% και τις 902 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο δείκτης S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v