CSFB: Σύσταση συγκράτησης για τα κέρδη 2003

Την αμφιβολία των fund managers για το κατά πόσον ο ρυθμός αύξησης κερδών των ευρωπαϊκών εταιριών θα κινηθεί στο 25%, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, περιέχει μεταξύ άλλων έκθεση της CSFB, στην οποία το 2003 χαρακτηρίζεται ”δύσκολη χρονιά”.

CSFB: Σύσταση συγκράτησης για τα κέρδη 2003
Μπορεί οι ρυθμοί των προς τα κάτω αναθεωρήσεων για τα ευρωπαϊκά κέρδη να έχουν κάπως ”χαλαρώσει” από τους φρενήρεις ρυθμούς του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ωστόσο, το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου σε καμία περίπτωση δεν άφησε την αίσθηση της ικανοποίησης για το μέλλον των εταιριών της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση της CSFB, σε κάθε μία αναβάθμιση προβλέψεων αντιστοιχούν δύο υποβαθμίσεις. ”Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή του 1990 για να βρούμε συγκρίσιμο αριθμό υποβαθμίσεων”, λέει χαρακτηριστικά το report.

Οι αναλυτές έχουν την τάση να είναι αισιόδοξοι στην αρχή του έτους- τάση που εξασθενεί στην πορεία του χρόνου, με την καλοκαιρινή περίοδο να αποτελεί ”σημείο καμπής”. Με αυτό το δεδομένο, αναφέρει η CSFB, οι εκτιμήσεις για πανευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών κατά 25% το 2003, δεν θεωρούνται από τους Fund managers ιδιαίτερα αξιόπιστες.

”Οι αναλύσεις έπονται των γεγονότων και δεν τα προεξοφλούν”, παρατηρεί η έκθεση. Άρα οι αρνητικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου προεξοφλούν ότι το 2003 θα είναι άλλη ”μια δύσκολη χρονιά”.

Συμπερασματικά, προσθέτουν οι αναλυτές της CSFB, είναι πιθανό οι αναλυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ”διαψεύσεις” των προβλέψεών τους το 2002 και να είναι λιγότερο ”αισιόδοξοι” για το ερχόμενο έτος, κάτι που από μόνο του είναι πιθανό να γίνει παράγοντας που θα επιδράσει αρνητικά στις τιμές των μετοχών το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v