Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Δύο όψεις για 9 σενάρια του 2003

Αναμενόμενα και μη αναμενόμενα σενάρια για εννέα ”σημεία- κλειδιά” της παγκόσμιας οικονομίας (πορεία αγορών, τιμές πετρελαίου, αποδόσεις, επιτόκια, κ.α.) περιγράφει ο chief investment strategist της Citigroup, Cl. Winter, στο report του οίκου με τίτλο ”περιμένοντας το αναπάντεχο”.

Citigroup: Δύο όψεις για 9 σενάρια του 2003
Για 9 ”αναμενόμενες” και για 9 ”μη αναμενόμενες” εξελίξεις γράφει ο επικεφαλής investment strategist της Citigroup, Cl. Winter, στο report του οίκου για το διάστημα 15 Δεκεμβρίου- 15 Ιανουαρίου, με τίτλο ”περιμένοντας το αναπάντεχο”.

Ο αναλυτής του οίκου αναφέρεται στις εμφανείς και στις αφανέστερες προοπτικές των οικονομιών της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, στο μέλλον των επιτοκίων, αλλά και στην πορεία των αποδόσεων που εμφανίζουν άλλες επενδύσεις.

Αποδόσεις

*Αναμενόμενο: Τα Hedge funds συνεχίζουν να ξεπερνούν τις ”παραδοσιακές” επενδύσεις σε απόδοση.

*Μη αναμενόμενο: Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ξεπερνά το 3,5% και τα εταιρικά κέρδη γίνονται διψήφια. Αυτό, επισημαίνει ο C. Winter θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο κατά 10% στους αμερικανικούς τίτλους.

Επιτόκια- αποδόσεις

*Αναμενόμενο: Τα επιτόκια υποχωρούν τα τελευταία 20 χρόνια, και ως αποτέλεσμα των ”χλωμών” οικονομικών δεδομένων θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

*Μη αναμενόμενο: Ξαφνική ανάκαμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης στέλνει την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς πάνω από το 5,5% και αυτή του ευρωπαϊκού 10ετούς γύρω στο 5%.

Φοροαπαλλαγές- ΗΠΑ

*Αναμενόμενο: Οι φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται.

*Μη αναμενόμενο: Το παρακάνουν. Το δημόσιο έλλειμμα ανάγεται σε μείζον θέμα στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Πληθωρισμός- αποπληθωρισμός

*Αναμενόμενο: Η ανησυχία για τον πληθωρισμό εστιάζεται στον αποπληθωρισμό.

*Μη αναμενόμενο: Παρά τις… ρητορικές, ο πληθωρισμός αυξάνεται και επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

Ιράκ

*Αναμενόμενο: Οι ΗΠΑ προχωρούν σε πόλεμο με το Ιράκ, ξοδεύοντας 200 δισ. δολ.

*Μη αναμενόμενο: Ο Σαντάμ ”παίρνει το μήνυμα” και αποχωρεί συν γυναιξί και τέκνοις για Ελβετία ή Λιβύη. Το πετρέλαιο κατρακυλά στα 22 δολάρια.

Ευρώπη- ανάπτυξη

*Αναμενόμενο: Η Ευρώπη μένει παγιδευμένη σε τροχιά ”μη ανάπτυξης”.

*Μη αναμενόμενο: Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια κατά ακόμα 50 μονάδες βάσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ επαναδιαπραγματεύονται το σύμφωνο σταθερότητας και η Γερμανία βοηθά τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης να φτάσουν στο 3,5% στο τέλος του 2003.

Ιαπωνία

*Αναμενόμενο: Η Ιαπωνία παραμένει σε ύφεση και τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου ”απαγχονίζουν” την οικονομία.

*Μη αναμενόμενο: Η κυβέρνηση προωθεί ριζικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι ”πλημμυρίζει” την οικονομία με χρήμα, οι επενδυτές ανησυχούν, πουλούν γεν και εκτινάσσουν τις εξαγωγές και, κατά συνέπεια, την παραγωγή.

ΗΠΑ- καταναλωτικές δαπάνες

*Αναμενόμενο: Η ανησυχία για την ανεργία προκαλεί επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

*Μη αναμενόμενο: Το προσωπικό εισόδημα συνεχίζει να αυξάνεται με περισσότερο από 2,5% ανά έτος υποστηρίζοντας τις δαπάνες, χωρίς αύξηση του χρέους.

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

*Αναμενόμενο: Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί παραμένουν ”δέσμιοι” της ιστορικής τους εχθρότητας.

*Μη αναμενόμενο: Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συνειδητοποιούν το αναπόφευκτο της συμβίωσης. Οι παλαιστίνιοι σταματούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και το Ισραήλ ξεκινά εμπορικές σχέσεις μαζί τους. Το πετρέλαιο πέφτει στα 15 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v