Πιέσεις στη Wall Street

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, ύστερα και από τις προειδοποιήσεις της McDonald’s, αλλά και τη σημαντική άνοδο του χρυσού. Θετικά κρίνονται τα νέα από τη βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό.

Δεν φαίνεται να ανησύχησαν τους αναλυτές οι πρώτες ενδείξεις από τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίες ήταν αρνητικές, κυρίως λόγω της φυσιολογικής διόρθωσης από τη χθεσινή σημαντική άνοδο, αλλά και εταιρικών προειδοποιήσεων.

”Το κλίμα είναι θετικό, όπως είναι συνήθως τις παραμονές Χριστουγέννων”, αναφέρουν.

Την τάση αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εταιρικά και μακροοικονομικά νέα, αλλά και εξελίξεις που σχετίζονται με τις ισοτιμίες και τις τιμές εμπορευμάτων.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι προβλέψεων για 0,2% και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.

Εξάλλου, στο +0,1% ανακοινώθηκε η βιομηχανική παραγωγή για το μήνα Νοέμβριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για και την προηγούμενη επίδοση να αναθεωρείται στο -0,6% 0,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ελαφρά χαμηλότερα των προσδοκιών, το ποσοστό ήταν το πρώτο ”θετικό” από τον Ιούλιο.

Η παραγωγικότητα των εργοστασίων για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 75,6%, ενώ προηγούμενη επίδοση και προβλέψεις βρέθηκαν στο 75,4%.

Εξάλλου, η κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των κατοικιών, αυξηθηκε με ρυθμό 2,4% το Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχε εμφανίσει συρρίκνωση κατά 8,4%.

Στα εταιρικά νέα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της του δ΄ τριμήνου θα είναι στα 25- 26 σεντς, έναντι των 31 σεντς που εκτιμούσαν οι αναλυτές της First Call. Ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και οι μετοχές της General Electric, μετά την επιβεβαίωση που ανακοίνωσε η εταιρία αναφορικά με τις προβλέψεις κερδών της για το 2003.

Σημαντική άλλωστε αναμένεται να είναι η επιρροή που θα δεχτούν οι αμερικανικές αγορές από την άνοδο του πετρελαίου και του χρυσού (πάνω από τα 30 δολ. και 340 δολ., αντίστοιχα), όπως και από τη νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στο -0,16% και τις 8.613 μονάδες διαμορφώνεται ο Dow, ενώ διακύμανση της τάξης του +0,15% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.402 μονάδες. Στο -0,10% και τις 909 μονάδες ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v