Αιτία διόρθωσης η McDonald’s για Wall

Υπολογίσιμη η διόρθωση στη Wall Street, που έρχεται ως απόρροια του profit warning της McDonalds και των νέων ανησυχιών γύρω από την εξυπηρέτηση του εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ. Μειωμένος ο τζίρος για τις ευρωαγορές, που ακολούθησαν την υπεραντλαντική τάση.

Ειπώθηκε και χθες από αρκετούς αναλυτές, πως η ανοδική κίνηση υπήρξε εν πολλοίς προϊόν της έλλειψης πωλητών, καθώς το ”έξυπνο” χρήμα συνέχισε να μεταστρέφεται προς το χρυσό, το ελβετικό φράγκο και το ευρώ.

Το ”έξυπνο” χρήμα συνέχισε να κάνει το ίδιο και σήμερα. Ενδεικτικό είναι το ”πέρασμα” της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου πάνω από το επίπεδο των 1,030 δολαρίων, και του χρυσού πάνω από τα 340 δολάρια ανά ουγκιά, με τις αγορές ωστόσο να έχουν επιδοθεί μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος σε μια αρκετά σημαντική διόρθωση- απόρροια του profit warning της McDonalds και των νέων ανησυχιών γύρω από την εξυπηρέτηση του εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ.

Αιτία ανόδου δεν υπήρχε – και εξακολουθεί να μην υπάρχει – και φαίνεται εν τέλει πως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, με νύχια και με δόντια, προσπαθούν να κρατήσουν κάποιες αποτιμήσεις.

Απόπειρα, που παρά τη σημερινή διόρθωση στέφεται γενικώς από επιτυχία, καθώς το +4,2% του Dax ακολουθεί σήμερα η διόρθωση κατά 1,7%, ενώ άλλες εποχές το +4% θα ακολουθούνταν εύκολα από απώλειες 5 ή και 6%.

Cac-40 και FTSE-100 επιδόθηκαν σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση, καταγράφοντας απώλειες 1,1% και 1,9% αντίστοιχα, εν μέσω σημαντικά μειωμένων συναλλαγών, καθώς ο τζίρος στις Ευρωαγορές μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το μέσο όρο του έτους.

Το έναυσμα πτώσης ήρθε σήμερα από το κλάδο του λιανεμπορίου, καθώς η μία μετά την άλλη, οι εισηγμένες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανακοινώνουν πως οι καταναλωτές δεν…καταναλώνουν, όντας υπερχρεωμένοι, ενώ ο άμεσος αντίκτυπος στις τράπεζες συμβάλλει στο να επιστρέφονται, σχεδόν στο ακέραιο, τα χθεσινά κέρδη.

Υ.Γ. Για τους φίλους διαχειριστές, να επισημάνουμε απλά πως φέτος δεν έχει εξυπηρετηθεί εταιρικό χρέος ύψους 18 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Απόρροια των πτωχεύσεων. Και υπάρχουν πολλά ”σπίτια” στο εξωτερικό που δεν θέλουν να γράψουν άλλες ζημιές από τα εταιρικά ομόλογα, στρεφόμενοι αντ’ αυτού στο ευρώ και το χρυσό.

Αν πιστεύετε ότι το 2003 θα έχουμε λιγότερες πτωχεύσεις, τότε ναι, ο χρυσός είναι ψηλά και το ευρώ υπερτιμημένο. Μια ματιά στο διάγραμμα της πορείας του χρυσού από το 1970 θα σας πείσει όμως πως βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά του χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v