Η νέα εμπλοκή με Ιράκ ανησυχεί τη Wall (update)

Οι συσκέψεις στο Λευκό Οίκο για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το Ιράκ και η δήλωση εκπροσώπου ότι ”η Βαγδάτη δεν πέρασε τις εξετάσεις” διευρύνουν τις ανησυχίες στη Wall σε συνδυασμό με τα άσχημα εταιρικά νέα από Micron και Conseco. Πάνω από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο, σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Διεύρυναν τις απώλειες του ανοίγματος οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αρνητικά εταιρικά νέα, κυρίως από την τεχνολογία δίνουν τον τόνο για το δείκτη Nasdaq, ενώ οι δηλώσεις αμερικανού επίσημου ότι ”το Ιράκ δεν πέρασε τις εξετάσεις” και η χρεοκοπία της Conseco οδηγούν χαμηλότερα τον Dow.

Η χρηματοοικονομική εταιρία Conseco υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της (chapter 11), καθώς αδυνατούσε να εξυπηρετήσει δάνεια ύψους περίπου 6 δισ. δολ. Η άλλοτε δανειοδότρια και ασφαλιστική εταιρία με δηλωμένο ενεργητικό 52 δισ. δολ. έγινε έτσι η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι η επίδραση της είδησης στις αγορές θα είναι έμμεση, αφού η μετοχή της εταιρίας είχε από το καλοκαίρι διαγραφεί από το ταμπλό του NYSE.

Εξάλλου, η εταιρία Micron ανακοίνωσε για το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο καθαρές ζημίες της τάξης των 52 σεντς ανά μετοχή, κατά πολύ ευρύτερες από τις αναμενόμενες των 23 σεντς. Αργότερα, η Merrill Lynch υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρίας από ”buy” σε ”neutral”.

Νωρίτερα, η Prudential περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Advance Micro Devices το 2003, ενώ διεύρυνε τις εκτιμήσεις της για ζημίες αναφορικά με το 2004.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, το έλλειμμα του ισοζυγίου των ΗΠΑ γιατον Οκτώβριο μειώθηκε στα 35,07 δισ. δολ. έναντι 37,1 δισ. δολ. το Σεπτέμβριο.

Στο -1,31% και τις 8.423 μονάδες διαμορφώνεται ο Dow, ενώ απώλειες της τάξης του 2,39% εμφανίζει ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.358 μονάδων. Στο -1,55% και τις 889 μονάδες ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v