Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη στη Wall με χείρα βοηθείας από Exxon

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο προβληματισμός για την εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής σε νέα ιστορικά υψηλά και η αδυναμία των χρηματοοικονομικών τίτλων αντισταθμίστηκε από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τίτλους internet και τα σημαντικά κέρδη της μετοχής της Exxon. Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο προβληματισμός για την εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής σε νέα ιστορικά υψηλά και η αδυναμία των χρηματοοικονομικών τίτλων αντισταθμίστηκε από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τίτλους internet και τα σημαντικά κέρδη της μετοχής της Exxon.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας, στις 13.660,94 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 2.925,18 μονάδες. Κέρδη 1,20% για τον S&P στις 1.520,26 μονάδες.

Τη σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησε η ανοδική ”κούρσα” της πετρελαϊκής τιμής προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, που προβλημάτισε τους επενδυτές, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στον τίτλο της Citigroup και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές διαδικτύου μετά και το ντεμπούτο της Alibaba.com στο Χονγκ Κονγκ.

Η Citigroup υποβαθμίστηκε σήμερα από την Bank of America σε ”neutral” από ”buy”, με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι η αποτίμηση δεν αποτελεί πλέον λόγο να προτείνει την αγορά της μετοχής λόγω κινδύνων που σχετίζονται με τον ισολογισμό. Η μετοχή της Citi κατέγραψε νέες απώλειες 2,9% στα 34,7 δολάρια.

Ωστόσο, σήμερα στη Wall ο κλάδος internet τέθηκε στο προσκήνιο, μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο ντεμπούτο της Alibaba.com στο Χονγκ Κονγκ, με την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται.

Ισχυρά κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι των Google και Yahoo, με τη δεύτερη να ελέγχει μερίδιο 40% περίπου στην Alibaba.

Εν τω μεταξύ, επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις μετοχές χρυσού και πρώτων υλών, μετά το ράλι του κίτρινου μετάλλου στα 823,8 δολάρια την ουγκιά.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή κίνηση του πετρελαίου, το οποίο κέρδισε 2,5 δολάρια από το χθεσινό κλείσιμο, αναρριχούμενο στα 96,7 δολάρια, ”έκλεψε την παράσταση”. Νωρίτερα, ο ”μαύρος χρυσός” αναρριχήθηκε έως και τα 97,1 δολάρια το βαρέλι, σε νέο ιστορικό υψηλό.

Επωφελούμενη της νέας εκτίναξης του πετρελαίου, η μετοχή της Exxon Mobil κατέγραψε κέρδη 2,8%, βοηθώντας τον Dow Jones να κλείσει τελικώς με αξιοσημείωτα κέρδη.

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, φτάνοντας στα επίπεδα του 1,4555 δολαρίου.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν στον τίτλο της Beazer Homes, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας κατασκευής σπιτιών για μη διανομή μερίσματος και περικοπές 650 θέσεων εργασίας, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 53%.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,06%, στα 62 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 2,63%, στα 14,05 δολάρια. Απώλειες 0,71% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,22 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,21%, στις 6.474,9 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,45%, στις 5.710,09 μονάδες, ενώ επίσης κέρδη 0,25% εμφάνισε ο DAX 30, στις 7.827,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v