Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακούφιση για το θετικό κλείσιμο στη Wall

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Dow να ανακάμπτει από τριψήφιες απώλειες, καθώς η αισιοδοξία για τα στοιχεία από την αγορά εργασίας αντιστάθμισε τον προβληματισμό για τον τραπεζικό κλάδο. ”Βουτιά” 9,1% για τη Merrill Lynch, νέες απώλειες για τη Citi. Ράλι σε χρυσό και treasuries. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Dow να ανακάμπτει από τριψήφιες απώλειες, καθώς η αισιοδοξία για τα στοιχεία από την αγορά εργασίας αντιστάθμισε τον προβληματισμό για τον τραπεζικό κλάδο.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 13.548 μονάδες ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,47%, στις 2.807 μονάδες. Άνοδος 0,19% για τον S&P, στις 1.505 μονάδες.

Η αγορά ερχόταν από μια ”ματωμένη” Πέμπτη, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το ξεπούλημα κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους αφαίρεσε από τον Dow Jones 370 μονάδες.

Ωστόσο, η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, υψηλότερα των προβλέψεων, βελτίωσε το κλίμα στην αγορά, με επενδυτές και αναλυτές να το εκλαμβάνουν ως σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει να αποφεύγει την ύφεση.

Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δεν αποτυπώθηκε πλήρως στο ταμπλώ, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους των τραπεζών και των επενδυτικών ομίλων.

Ειδικότερα, με απώλειες 9,1% έκλεισε ο τίτλος της Merrill Lynch μετά την είδηση ότι προσπάθησε να καθυστερήσει την εμφάνιση ζημιών από subprime δάνεια, σε συνεργασία με hedge funds.

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι πιέσεις στον τίτλο της Citigroup (-2,5%), παρά τη χθεσινή υποχώρηση κατά 7%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από αναλυτή. Η τράπεζα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου το σαββατοκύριακο.

Πτώση 6,6% για τη μετοχή της Washington Mutual μετά τις κατηγορίες από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ότι συμμετείχε σε συνομωσία με την First American Home για να εμφανίσουν αυξημένες τις αξίες των επενδύσεών τους στο real estate.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας στα 95,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ ισχυρά κέρδη εμφανίζει ο χρυσός, ξεπερνώντας τα 800 δολάρια την ουγκιά, στα 808,5 δολάρια.

Συνεχίστηκε το ράλι και στα δεκαετή ομόλογα, με την απόδοση του treasury να υποχωρεί στο 4,29%.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,73%, στα 61,63 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 2,02%, στα 13,66 δολάρια. Κέρδη 1,6% και για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,41 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,84%, στις 6.530,6 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 εμφάνισε απώλειες 0,18%, στις 5.720,42 μονάδες. Πτώση 0,40% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 7.849,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v