Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup -Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις τράπεζες

Μπαμ! Ορισμένοι είχαν ήδη αρχίσει να μιλούν για την πιστωτική κρίση σε παρελθόντα χρόνο. Όμως, την Πέμπτη η μετοχή της Citigroup, της μεγαλύτερης τράπεζας στον ανεπτυγμένο κόσμο, άνοιξε 8% χαμηλότερα. Αυτή η κίνηση για μια τόσο διάσημη επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη είδηση, είναι απελπιστική. Ο φόβος επιστρέφει σε πλήρη ισχύ.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Μπαμ! Ορισμένοι είχαν ήδη αρχίσει να μιλούν για την πιστωτική κρίση σε παρελθόντα χρόνο.

Όμως, την Πέμπτη η μετοχή της Citigroup, της μεγαλύτερης τράπεζας στον ανεπτυγμένο κόσμο, άνοιξε 8% χαμηλότερα. Αυτή η κίνηση για μια τόσο διάσημη επιχείρηση, χωρίς να υπάρξει κάποια είδηση, είναι απελπιστική. Ο φόβος επιστρέφει σε πλήρη ισχύ.

Η Citigroup ήταν η πιο δραματική επίδειξη της κάθετης διολίσθησης που υπέστησαν οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι ανά τον πλανήτη. Τι ήταν ο καταλύτης; Οι υποβαθμίσεις στη Citi και σε άλλες τράπεζες έκαναν πράγματι ζημιά. Είναι όμως ορθότερο να δούμε τους σπασμούς των τραπεζών ως την ξαφνική αποκρυστάλλωση των φόβων που συσσωρεύονται επί μέρες.

Οι κατασχέσεις σπιτιών στις ΗΠΑ αυξάνονται και ο δείκτης ABX, που δείχνει το κόστος ασφάλισης έναντι του χρεοστασίου των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, συνεχίζει να πέφτει, οπότε οι αγορές ξαφνικά πιστεύουν ότι κινδυνεύουν πράγματι να τους ”πέσει ο ουρανός στο κεφάλι”.

Πριν από τρεις μήνες φοβόμασταν ότι μια επενδυτική τράπεζα ή ένα μεγάλο hedge fund θα καταρρεύσει. Τώρα φοβόμαστε ότι τα αμερικανικά ακίνητα θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια των ασφαλιστών πιστώσεων.

Το προηγούμενο κύμα φόβου είχε κορυφωθεί στις 15 Αυγούστου. Νανουρίστηκε με τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed. Από τότε ο δείκτης επενδυτικών τραπεζών του S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 17,3%. Ο τραπεζικός δείκτης KBW/PSE που εκπροσωπεί τις εμπορικές τράπεζες έχει υποχωρήσει περίπου 3%. Η εμπιστοσύνη στους ασφαλιστές πιστώσεων έχει καταρρεύσει: Η Ambac, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει κατά 46,6% έκτοτε.

Να δημιουργεί άραγε τουλάχιστον αυτή η αναστάτωση ευκαιρίες; Οι όμιλοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δεν βρίσκονται εκτεθειμένοι στα χειρότερα προβλήματα, όπως είναι οι εξειδικευμένοι διαχειριστές ενεργητικών ή οι γενικές ασφάλειες, ίσως είναι υπερπουλημένοι.

Μπορούμε επίσης να ελπίζουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός χώρος θα συνεχίζουν να μην επηρεάζουν τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο.

Από τα τρία τέταρτα των εταιριών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τρίμηνα, τα κέρδη έχουν μειωθεί κατά 1% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρέσουμε τους κατασκευαστές σπιτιών και τους χρηματοοικονομικούς οίκους, τα κέρδη είναι ενισχυμένα κατά 13%.

Υπάρχει λοιπόν περιθώριο ελπίδας. Πάντως, παρ’ όλα αυτά, όλη η κατάσταση δείχνει αρκετά δυσοίωνη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v