Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια κέρδη για τον Dow μετά τη Fed

Με ισχυρά κέρδη άνω του 1% και στους τρεις δείκτες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, παρά το αρχικό ”μούδιασμα” των επενδυτών μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς η κεντρική τράπεζα υποδήλωσε στάση αναμονής στα επιτόκια. ”Έλαμψε” ο Nasdaq τον Οκτώβριο με κέρδη 5,8%. Σε νέο ιστορικό υψηλό το πετρέλαιο, σε υψηλά 28 ετών ο χρυσός. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με ισχυρά κέρδη άνω του 1% και στους τρεις δείκτες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, παρά το αρχικό ”μούδιασμα” των επενδυτών μετά την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς η κεντρική τράπεζα υποδήλωσε στάση αναμονής στα επιτόκια.

Στην ανακοίνωση της απόφασης της Fed, η Wall Street έχασε αρχικά μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραφε στις πρωινές συναλλαγές. Ωστόσο, η αγορά ανέκαμψε σταδιακά για να κλείσει τελικώς με σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 13.930,01 μονάδες με άνοδο 137 μονάδων ή 1%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,51%, στις 2.859,12 μονάδες. Κέρδη 1,20% για τον S&P 500, στις 1.549,38 μονάδες.

Με τη σημερινή άνοδο, ο βιομηχανικός δείκτης κατάφερε να καταγράψει οριακά κέρδη 0,2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, την παράσταση έκλεψε ο Nasdaq με κέρδη 5,8% ενώ άνοδο 1,5% εμφάνισε ο S&P 500.



Νωρίτερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων fed funds κατά 0,25% στο 4,5%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της πλειονότητας των αναλυτών. Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 25 μ.β. στο 5%.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση, η Federal Reserve επισημαίνει ότι ”οι μειώσεις επιτοκίων θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στην ευρύτερη οικονομία” από τους κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές, ενώ τονίζει ότι ”θα δράσει όπως απαιτείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση των τιμών”.

Παράλληλα, τονίζει ότι αναμένεται βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς εντείνεται η διόρθωση στη στεγαστική αγορά της χώρας.

Ωστόσο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής σημειώνει επίσης ότι ”οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων ίσως οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή κρίνει ότι παραμένουν κάποιοι πληθωριστικοί κίνδυνοι και θα συνεχίσει να παρατηρεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού”.

Επίσης, σε μια φράση που ενδέχεται να παραπέμπει σε διακοπή των μειώσεων επιτοκίων, η επιτροπή τονίζει ότι ”μετά από αυτή την ενέργεια, οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού βρίσκονται σε ισορροπία με τους κινδύνους για επιβράδυνση της ανάπτυξης”.

Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι με την ανωτέρω αναφορά, η Fed υποδηλώνει ουδέτερη στάση στα επιτόκια. ”Αύριο θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων δεν είναι καθόλου βέβαιες, αλλά σήμερα πρέπει να κάνουμε πάρτι”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Art Hogan της Jefferies.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομώνυμη, καθώς ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Thomas Hoenig ψήφισε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα επίπεδα του 4,75%.

Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά υψηλά οδηγήθηκε το πετρέλαιο, κλείνοντας στα 94,53 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση αναπάντεχης πτώσης στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. Σε νέα υψηλά 28 ετών και ο χρυσός, στα 796 δολάρια την ουγκιά μετά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 24 κινήθηκαν ανοδικά, με τον τίτλο της Microsoft να εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη (3,7%).

Σημαντικά κέρδη για τον τίτλο της Google ο οποίος ξεπέρασε τα 700 δολάρια, αναττιχούμενος ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό υψηλό των 705,45 δολαρίων.

Το δικαίωμα της 3E υποχώρησε κατά 1,22%, στα 62,46 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 1,60%, στα 14,01 δολάρια. Άνοδο 0,49% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,54 δολάρια.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,94%, στις 6.721,6 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 εμφάνισε κέρδη 0,76%, στις 5.847,95 μονάδες. Άνοδος 0,52% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 8.019,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v