Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση θα προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ το 2008

Η πιστωτική κρίση του καλοκαιριού μπορεί να γίνει το τελικό χτύπημα που θα ρίξει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2008, σύμφωνα με τον κ. Andrew Milligan, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Standard Life Investments.

του Andrew Milligan της Standard Life Investments

από τη στήλη ”View of the day”

Η πιστωτική κρίση του καλοκαιριού μπορεί να γίνει το τελικό χτύπημα που θα ρίξει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2008, σύμφωνα με τον κ. Andrew Milligan, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Standard Life Investments.

Θα ακολουθήσει επιβράδυνση στις υπόλοιπες οικονομίες, με επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση και στις αγορές ομολόγων.

”Αν και υπήρξε γενικότερη βελτίωση στις δημοσιονομικές θέσεις τα τελευταία χρόνια, το 2008 τα ελλείμματα θα διευρυνθούν”, δηλώνει ο κ. Milligan.

”Σε αυτή τη φάση του επιχειρηματικού κύκλου, στις οικονομίες υπό ομαλές συνθήκες θα υπήρχαν πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Είναι πιο περιορισμένα τα περιθώρια αντιμετώπισης των οικονομικών δυσχερειών σήμερα απ’ όσο στο παρελθόν”.

Αν και υπάρχουν κάποια περιθώρια ελιγμών, ”οι περισσότερες αλλαγές στρατηγικής έχουν περιοριστεί στον νομισματικό τομέα”.

Και διερωτάται ο κ. Milligan: ”Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά μιας τέτοιας αύξησης στην προσφορά ομολόγων;”.

Παραθέτει μελέτες που καταδεικνύουν ότι, ceteris paribus, μια αυξημένη προσφορά ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και σε υψηλότερες αποδόσεις.

Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ”η έκταση της ζήτησης από τους επενδυτές”. ”Βραχυπρόθεσμα, τα ομόλογα σίγουρα θα καθοδηγούνται από πιο κυκλικά δεδομένα, από τις προοπτικές για την οικονομία, από τον πληθωρισμό και από τα επιτόκια”.

Προσθέτει: ”Για τη συνέχεια, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τη θεσμική ζήτηση για ομόλογα από τα ασφαλιστικά ταμεία στη Βρετανία και στην Ευρώπη και από τους ξένους επενδυτές σε αμερικανικά ενεργητικά”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v