Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” για το δολάριο η αμερικανική οικονομία

Ας μη ρίχνουμε την ευθύνη για την υποχώρηση του δολαρίου στις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών ούτε στην πιθανή απόφασή τους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, τονίζει ο κ. Julian Jessop της Capital Economics. Όπως απόλυτα ορθά δηλώνει, εάν η αμερικανική ανάπτυξη ήταν υγιής, κανείς δεν θα μπορούσε να πλήξει το δολάριο.

του Julian Jessop, αναλυτή της Capital Economics,

από τη στήλη ”View of the Day”

Η υποχώρηση του δολαρίου θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και όχι από τη διάθεση των αναδυόμενων αγορών να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, υποστηρίζει ο κ. Julian Jessop, αναλυτής της Capital Economics.

”Η άνευ τέλους υποχώρηση του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων και κυρίως του ευρώ ενισχύει την κερδοσκοπική πρόβλεψη ότι οι ασιατικές οικονομίες αλλά και τα αραβικά κράτη θα επιταχύνουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα ακόμη χαμηλότερα”, σημειώνει ο κ. Jessop.

Όμως, ο αναλυτής πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση των αποθεμάτων των αναδυόμενων αγορών ούτε είναι ούτε θα καταστεί υπεύθυνη για τον καθορισμό της πορείας του δολαρίου.

”Η ορθή αντιμετώπιση είναι ότι το δολάριο υποχωρεί γιατί τα θεμελιώδη δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας είναι αδύναμα, ιδιαίτερα το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η ανάπτυξη υποχωρεί, ενώ το πλεονέκτημα της διαφοράς επιτοκίων μειώνεται”.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Jessop ”πρόκειται για πολύ πιο σημαντικούς παράγοντες καθορισμού της πορείας του δολαρίου σε σύγκριση με το εάν οι χώρες της Ασίας ή τα κράτη-μέλη του OPEC προχωρήσουν σε ”απαλλαγή” από το δολάριο και σε στροφή σε άλλα νομίσματα, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων”.

Θέτει, δε, ένα εύκολο στην απάντηση ζήτημα: ”Ας το θέσουμε διαφορετικά: Εάν τα θεμελιώδη δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας ήταν ισχυρά, ακόμη και εάν οι συγκεκριμένες χώρες αποφάσιζαν –για άλλους λόγους– να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, το δολάριο δεν θα επηρεαζόταν και θα ακολουθούσε ανοδική πορεία”.

”Όταν μία κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της σύστασης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, δεν το πράττει γιατί θέλει να ”χτυπήσει” το δολάριο, αλλά γιατί αναζητά υψηλότερες αποδόσεις.

Πιθανώς μία τέτοια απόφαση να επιταχύνει τη διολίσθηση του δολαρίου, δεν αποτελεί όμως την αιτία αυτής της πορείας”, καταλήγει ο αναλυτής.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v